Отговор: да се води борба с ниските или високи температури

Най-добрата температура на ферментация при бялото вино е от 18 до 20 градуса, а за червеното от 22 до 26 градуса.

При по-високи температури се губи аромата на виното, а при температури над 35 градуса дрождите умират и ферментацията спира.

При топло време се срещат обратните проблеми с високите температури.

Те са по-редки, тъй като в домашни условия виното най-често ферментира в малки съдове, където температурата трудно достига 26-27 градуса и не се налага съдовете да се охлаждат с вода.

Но трябва да наблегнем, че при ниските температури дивите дрожди прекъсват ферментацията при 15-16 градуса.

Това обикновенно става, когато приключи бурната и започне тихата ферментация.

Тогава при процеса се отделя по-малко топлина, отколкото се губи през нощните часове, които през есента стават все по-студени.

Когато съдовете са поставени на студено, най-лесно можем да се преборим с ниските температури, като ги изолираме.

Трябва много хубаво да ги завием с подръчни изолационни материали, черги и одеала. За борба с ниските температури с успех могат да се използват и дрожди за трудна ферментация

Те се продават и могат да провеждат ферментация дори при температура 12-15 градуса.

Възбуждането на втора ферментация е трудно обаче, затова е най-добре ферментацията да си протече докрай.