Д-р Валентин Иванов, квмн

На тази възраст те вече са укрепнали, захранени и могат да водят самостоятелен живот. Ако спазвате някои основни правила, ще отгледате здраво и силно потомство.

Правилно е да се отдели майката от клетката а не зайчетата, както се прави обикновено. Малките са свикнали с помещението и отделянето им представлява непосилен стрес за тях.

Захранването става най-добре с гранулки стартер, и с нежно и фино сено от бобови култури (детелина, люцерна, фий и др.) или ливадно, но без груби клечки. Прегледайте сеното за плесени. Те са особено опасни и бързо може да предизвикат микотоксикоза и да убият малките.

Три-четири дни преди отбиването, в деня на отбиването и три-четири дни след това може да сложите във водата за пиене антибиотик (родотиум, тиловет, нео-оксивет, енрофлоксацин и др.), за да предпазите зайчетата от храносмилателни разстройства. Вместо антибиотик може да използвате тинктура от пчелен клей, чесън, риган и др. Заедно с противомикробните средства слагайте във водата за пиене и витаминнни препарати: медистрес, вигозин, витамино, калгофос, витамин АД3Е, промотор и др.

Около 40-ия ден или когато зайчетата станат около 0,5 кг, не забравяйте да ги ваксинирате срещу чума с песторин - 1 мл, куниправак - 0,5 мл, хебовак и др. - подкожно на врата.