Интервю на Ася Василева

Много съм писала за фирма Ири Трейд. И няма как да е иначе - компанията е основен играч на пазара на земеделска техника у нас и предлага едни от най-елитните брандове селскостопански машини. Начело със световния лидер на пазара - Deutz-Fahr, който не се нуждае от представяне. Само ще спомена, че миналата година компанията празнува производството на 9-милионния си двигател. Малко са фирмите за земеделска техника в света, които имат собствено производство на двигатели. Брандовете са различни, но двигателите на техните машини много често са именно Deutz.

Така се случи, че не бях ходила в главния офис на фирма Ири Трейд в София. Това също не е чудно - работата в нашия бранш е на полето, а не в офиса. Но ето че все пак именно тук се срещам този път с Георги Ташков, изпълнителен директор на компанията. Срещала съм господин Ташков на полето. Знам, че там е неговото естественно работно място, редом до фермерите. Много съм го снимала именно там - в спортни дрехи, сред машините, да отговаря изчерпателно на въпросите на фермери и да им дава оптимални решения за печеливш бизнес. И знам, че именно там той се чувства като "риба във вода".

Но този път срещата ни се състоя в непривичната обстановка "зад бюро". Въпреки натоварената си програма, господин Ташков отдели време да отговори на моите въпроси.

Ако се чудите как изглежда офиса на дилър на земеделска техника, както понякога се чудя аз, то трябва да знаете, че тук работата буквално кипи - координират се доставки, ремонти, презентации, звънят телефони, някой влиза с въпроси, провеждат се срещи с чуждестранни партньори...

Именно след една такава среща господин Ташков енергично разчисти бюрото пред мен от документацията и седнахме да поговорим на чаша кафе. Впечатли ме лекотата, с която превключи от търговските преговори на чужди езици към нашето импровизирано интервю и компетентно отговори на въпросите ми. Според мен, това е признак на висока интелигентност и показва голям опит в бизнеса и отлични мениджърски качества. Разговорът започна от някои наболели проблеми. Какво да се прави, времената не са от леките...

- Господин Ташков, как върви пазарът на земеделска техника през 2016 г.?

- За пореден път пазарът е в едно голямо очакване. Това се отразява върху работата на всички търговци в бранша. Искаме да работим нормално, да направим някакви планове, но не се получава. За съжаление програмите ни създават много проблеми. Колкото и да мислиш и да планираш, никога няма сигурност и яснота. Тежко се работи в такава обстановка.

Имаме големи проблеми и с референтните цени, които са определени от фонд "Земеделие". Изобщо не ни е ясно на каква база са формирани. Опитваме се, чрез Българската асоциация на търговците на земеделска техника да се срещнем с ръководството на фонда, за да изясним нещата и да направим ясни и коректни критерии за референтните цени на земеделската техника, но въобще не ни допускат до такава среща. В момента цените, които Фондът определи за референтни, са под нашите доставни цени. Как при това положение нашите клиенти да се възползват от възможностите за закупуване на нова техника по програмите?! Те просто отказват да подписват договорите си!

Сега чакаме да видим какво ще се случи с програмите, ще тръгнат ли както се очаква, няма ли.

В същото време се стараем да държим на качеството, на доброто обслужване на нашите клиенти. Буквално ходим по опънато въже над пропаст, но многобройните ни клиенти в цялата страна доказват, че се справяме добре. За мен няма по-голяма радост от това да видя работеща наша машина на полето и да знам, че тя помага на един земеделец да изкарва честно хляба си.

- Наистина, въпреки всички трудности, Ири Трейд е една от основните фирми на пазара на земеделска техника. На какво се дължи това - на добрата техника, на добрата работа или на нещо друго? Защо фермерите избират техниката на Deutz-Fahr?

- Мотото, което е възприето в голямото семейство на световния лидер в производството на земеделска техника Deutz-Fahr е, че на първо място е важна работата на дилъра и след това е марката. Разбира се, качеството на машините е от огромно значение и ние продаваме само перфектна техника, но ако няма добър представител в страната, който да работи за развитието на марката, да осигурява добър сервиз и да се грижи за перфектното обслужване на клиентите, което прави реномето на дадена марка, нещата няма да се случат.

Ние непрекъснато развиваме нашата сервизна мрежа, тъй като освен да продаваме машини, по-голямата част от работата ни е тяхната подръжка и обслужване.

За нас в Ири Трейд е изключително важно нашите клиенти да знаят във всеки един момент, че могат да разчитат на нас. Отваряме нови сервизни бази, като последната е в Кюстендил. Стремим се да бъдем колкото е възможно по-близо до фермерите. Гарантираме, че всеки, който се обърне към нас ще бъде обслужен максимално бързо и качествено.

С тази цел направихме и стройна, отлично работеща, организация с националните телефони. При тях нещата са направени така, че всичко се синхронизира на национално ниво. Ако се обади фермер от Добрич за проблем с машината и екипите в Добрич не могат да реагират на момента поради друга заетост, веднага се изпраща екип от Русе, например, който да поеме работата максимално бързо. Така нито една авария не остава за утре, реагира се изключително в рамките на няколко часа.

- Предстои серия от демонстрации на Ири Трейд в цялата страна. Какво ще видят фермерите на тях?

- От началото на тази година започнахме активна презентация на техниката на Koсkerling. Обръщаме много сериозно внимание на тази марка от продуктовото ни портфолио още от 2004 г. Производителят предлага техника от много висок клас, който за съжаление, до преди години не се търсеше на пазара у нас. Радваме се, че това вече не е така. Това са машини за безорна технология, за директна сеитба. Тази технология не е много развита у нас, но вече клиентите ни започват доста сериозно да гледат на нея, особено големи и сериозни земеделци.

На предстоящите демонстрации ще покажем стърнищен култиватор на Koесkerling. Това е една изключително многоцелева машина. Може да се използва както за стърнищни обработки, така и за продълбочаване до 45 см. Заедно с него представяме и новият трактор от 9-та серия на Deutz-Fahr. Тези две изключителни, най-модерни машини, ще бъдат агрегатирани на полето, за да могат нашите настоящи и бъдещи клиенти да ги видят в реални условия по време на работа.

- Оказвате ли подкрепа на фермерите по отношение на финансирането?

- Разбира се. В зависимост от клиента и от неговите конкретни желания и възможности можем да осигурим финансиране дори и при нулеви проценти с лизингова компания. В повечето случай лихвите са под 3% в зависимост от техниката, която се закупува. Стараем се и в това отношение да бъдем полезни на нашите клиенти.

- Има ли нужда българското земеделие от още нова техника?

- Абсолютно всеки земеделец се стреми да модернизира техниката си. Особено при средните и големи земеделци непрекъснато има нужда да се подменя нещо в машинно-тракторния парк. Така че новата техника винаги ще се търси.

Разбира се, техниката втора ръка също има своя пазар. Ние продаваме предимно нови машини, но винаги откликваме ако някой от нашите клиенти търси машини втора ръка.

Можем да му направим подходящо предложение. Вторичният пазар на земеделска техника съществува по цял свят и ще продължи да се радва на интерес от страна на фермерите и за в бъдеще. Така че ние работим и в тази посока.

- Как помага техниката, която предлага Ири Трейд, за икономически рентабилното производство на фермерите в условията на падащите цени на земеделската продукция?

- Целта на всяка производство е да се минимализира себестойността на продукцията. Разбира се, не бива да се правят компромиси с качеството.

Точно това - ниски производствени разходи и високо качество на работа, дават на фермерите машините на Deutz-Fahr, особено тези от високия клас, и машините на Koесkerling. Това са машини, които позволяват обработка на почвата с едно минаване. Такъв е Vector 460 на Koесkerling, който ще демонстрираме през втората половина на август в цялата страна. Новите машини на Deutz-Fahr, специално 9-а серия, с която ще се агрегатира този голям култиватор, са с двигатели, отговарящи на стадартите Euro 4 Final. Това означава ненадмината енергийна ефективност.

Техниката на Deutz-Fahr е доказала през последния век безапелационно икономичността и ефективността на двигателите Deutz. Тези двигатели се влагат във всякакви машини на всякакви брандове. Дори подводниците са с двигатели Deutz. Разходът на гориво при машините с този бранд е с показатели толкова ниски, че трудно биха били достигнати от други.

- Какво ново да очакваме от Ири Трейд на Бата Агро Есен?

- За първи път ще имаме палатка с площ 150 кв. м, в която ще представим оборудване на фирма GEA (Westfalia) , на която вече сме официални представители за България.

Всеки, които се интересува от животновъдство, включително от овцевъдство, ще може да намери много интересни неща за себе си там. Ще представим както доилни апарати, така и много техника и решения за този бранш. Ще очакваме фермерите на щанда ни!

- Иновативен ли е българският земеделец? Отворен ли е към новите технологии? Лесно ли е да му продеш техника?

- През последните години, с навлизането на новите технологии, хората се запознават с новостите на секундата. Българските фермери определено се интересуват и четат. Посещават изложения не само у нас, но и в чужбина. Има много иновативно мислещи земеделци, които дори си преструктурират бизнеса, така че да работят по нов начин и с нови технологии.

Мога да кажа, че има много фермери в България, които определено са в крак с последните новости в сектора. Не се лъже лесно българския фермер. Той е много опитен и информиран. Никой не може да го баламоса с гръмки думи и да разчита, че това ще му донесе дивиденти. В бизнеса, особено в този със земеделска техника, се успява само с отлични машини, денонощна работа и грижа за клиентите. Това правим ние в Ири Трейд.