Откритието ще позволи да се произвеждат по-качествени млечни и месни продукти

Международен екип от учени, ръководен от Департамента по земеделието на САЩ, разчита пълния геном на кравата. Това става след дългогодишни лабораторни усилия, в които участват 300 учени от 25 страни, съобщава Франс прес. Така вече е декодиран геномът на селскостопански бозайник. Откритието ще позволи в бъдеще да се произвеждат говеждо месо, краве мляко и продукти от краве мляко с много по-добро качество.

Геномът на домашното говедо (Bos taurus) включва приблизително 22 000 гена. 80 процента от тях са идентични с тези от човешкия геном, съставен от 30 000 гена. В хода на изследването обаче генетиците са установили, че организацията на човешките хромозоми е по-близка до тези на кравата, отколкото до тези на плъховете и на мишките - животни, които най-често се използват в лабораторни експерименти като модели за изследване на болестите у хората и за намирането на лечение за тях.

За разчитането на генома на кравата учените са използвали крава порода Херефорд с произход Великобритания. Сега породата е разпространена в целия свят. Тези крави са средни на ръст, кафяво-бежови на цвят и се отглеждат заради месото им.

Анализирайки генома на кравата, учените откриват, че
хромозомните пренареждания при животните засягат гени, свързани с имунната система, метаболизма, храносмилането, възпроизводството и лактацията. Според учените тези генетични вариации могат да обяснят и способността на говедата да превръщат нискокалоричната трева, с която се хранят, в мускули, мазнина и мляко с определена масленост, които са с високо енергийно съдържание.

Хромозомните модификаци биха могли да играят роля и при производството на антимикробни протеини в кравето мляко, смятат учените. Декодирането на генома на кравата позволява да се установят ДНК вариациите между различните породи домашни говеда. Това пък ще направи възможно селекционирането на такива, които да са
източник на най-доброто краве мляко и най-качественото говеждо.
Според специалисти от Департамента по земеделие на САЩ откритието ще позволи да се разберат по-добре заболяванията при говедата и да се произвеждат по-здравословни млечни и месни продукти. За животновъдите пък това ще бъде възможност да намалят използването на антибиотици при лечението на добитъка си.