Косенето в края на май е от съществено значение, за да се осигури качествен силаж за кравите през зимата. При производството на висококачествен силаж, първото нещо, за което се сещаме, са спестяванията, които могат да бъдат направени от добавки и концентрати, а не толкова за въздействието върху производителността на животните.
При млечното говедовъдство, колкото по-високо е нивото на смилаемост на сухото вещество във фуража, толкова повече фураж ще приема животното, което ще доведе до повече произведени млечни твърди вещества, повече мляко от фуража и по-добро здраве на търбуха.
Когато на говедата се дава силаж с високо ниво на смилаемост на сухото вещество, се подобряват прирастите на живо тегло и угояването на животното отнема по-малко време, което води до икономии на тор и пространство в хамбарите.
Добивът на мляко на базата на качеството на силажа, е следният: (виж таблицата)
От таблицата е видно количеството допълнителни концентрати, необходими за компенсиране на по-лошото качество на силажа. Необходими са допълнителни 4 кг/брашно/крава/ден, за да се произведе същото количество литри/крава при хранене със силаж със 75% смилаемост в сравнение със силаж със 79% смилаемост.
Когато се направят две коситби, като първото е в средата или края на май, се произвежда допълнителен 1 тон сухо вещество/ха, което се равнява на 4,5 бали/ха силаж в сравнение със система, при която първото косене е на 12 юни. Качеството на фуража е по-високо, когато се коси по-рано, а в края на май до средата на юни тревното растение навлиза в своя репродуктивен етап, започвайки да развива стъбла и семенни главички.
Препоръчително е фермерите да натрупват запасите си с няколко коситби, а не само при първо косене, тъй като силажът, окосен в началото на юни, рядко има над 65% сухо вещество.

Коментари