Цените на "черното злато" се понижават за четвърта поредна сесия на търговия, достигайки тримесечни дъна на фона на продължаващите опасения свързани със свръхпредлагането на важната енергийна суровина при по-слабо от очакваното нарастване на нейното потребление.

В последно време има все повече сигнали за ограничаване на растежа при търсенето на петрол както в Азия, така и вече от страна на САЩ - двата основни стълба на потребление на ценното гориво в световен план. Това засилва опасенията, че ребалансирането на пазара, което беше в основата на драматичната обезценка на петрола през предходните две години, може да продължи по-дълго от очакваното.

През последни дни редица хедж фондове продават петролни фючърси и опции, за да ликвидират техните "дълги" позиции, отворени през последните месеци, когато "черното злато" поскъпна за кратко над 50 долара за барел. Само в рамките на седмицата до 19-ти юли тези инвеститори са съкратили техните дълги позиции във фючърси и опции на американския лек суров петрол и на петрола сорт брент с цели 31 млн. барела до 453 млн. барела. В същото време мениджърите на фондове са повишили "късите" си позиции в американски петролни фючърси до 141 237 контракта от 53 377 контракта за последната седмица на май, докато техните "къси" позиции в петрола сорт брент са нараснали до 78 351 контракта от 33 11 контракта.

Подновените продажби на фючърси "на зелено" са в основата на продължаващата и днес обезценка на петрола.

Фючърсите с доставка през септември на американския лек суров петрол се понижават с 0,75% към 42,59 долара за барел - най-ниско ниво от средата на април, докато аналогичните фючърси на петрола сорт брент се понижават с 0,45% към тримесечно дъно от 44,28 долара за барел, понижавайки се за пръв път под 45 долара от началото на месец май.

По този начини техните цени са вече с близо 16% под тазгодишните върхове, достигнати в началото на юни, когато те успяха да надвишат за кратко важната психологическа бариера от 50 долара за барел.