Този интересен десерт, освен с деликатен вкус се отличава и с щипка магия. След изстиването му напълно на повърхността се появяват капчици с цвят на мед. Този неочакван ефект се дължи на изварата. Предлагаме ви рецептата на прекрасния десерт, с който ще изненадате своите близки.

Съставки: За блата: 1 чаша брашно (250 мл); 80 г масло; 2 суп. лъж. захар; 0,5 ч. лъж. сода; 1 яйце

Пълнеж: 500 г извара; 100 г заквасена сметана; 0,5 чаша захар; 3 жълтъка; 1 суп. лъж. грис

Суфле: 3 белтъка; 3 суп. лъж. пудра захар

Начин на приготвяне: Към брашното се добавя содата за хляб, нарязаното охладено масло и останалите продукти за блата. Тестото се измесва много добре. Трябва да се получи еластично и гладко тесто. Увийте във фолио и сложете в хладилника за около 30-40 минути.

За плънката се отделят белтъците от жълтъците. Белтъците се поставят в хладилника. Жълтъците се разбиват много добре до получаването на еднородна смес.

Извадете тестото от хладилника и го разстелете на дъното на форма за печене с диаметър 20-22 см. Направете ръба и изсипете пълнежа с извара. Поставете в предварително загрята на 180 р С фурна и се пече 30 минути.

През това време разбийте белтъците с пудрата захар до получаването на лека пяна. Изваждаме готовата торта и върху нея изсипваме готовото суфле (белтъчната смес). Връщаме във фурната за 15 минути. Пече се до златисто кафяво. След това се изважда и охлажда добре. След охлаждане на повърхността се образуват капчиците с меден цвят. Вашата деликатна орта е готова.

Бон апети!