АЗ ГО ПРАВЯ ТАКА  споделя Иван Иванов от с. Голец, Ловешко

Вълшебните лекарства за обезпаразитяване се казват Pandex и Permethrin. Накапете на врата на всички птици (по-едрите петли с по 2 капки, другите - по 1) през 30 дни. Капете само едно от двете лекарства. Важно е да знаете, че определен период /най-добре 30 дни - бел. ред./ яйцата и месото на третираните птици да не се ядат.

Капушите харесват и се развъждат в полозите затова перидочно трябва да се гори застланото сено и да се опалва касетката, в която птиците снасят.

Трябва да знаете, че някой кърлеж може да е "кацнал"и на снесеното яйце. И като го сложите за люпене в инкубатора на топло, капушите само чакат деня на люпенето и нападат пилетата. И тогава след 20 дни няма да ви остане живо пиле.

Нападнатите от капуши пилета се познават по това, че непрекъснато пиукат, почти не растат и са вечно умърлушени. Много са леки и, като ги хванете, отдолу се напипва гръдната кост. Лично аз съм капал по една капка пандекс на новоизлюпени пиленца и не им навреди. В бума на капушите започвах запойката им директно с байкокс.

При проблеми с капушите преглеждайте яйцата за мътене в инкубатора. А инкубаторът трябва да се обезпаразява след всяко люпене.

Най-важното за профилактиката е преместите птиците в клетки от метал и мрежа и при строителството на курници и волиери да не използвате дървен материал

А използваната дървесина "запечатвайте" с боя или лак.