Предпазни мерки за подутините по лозите

15 април 2016
В лозята
18288
1 2 3
 

Бактерията, която предизвиква бактериален рак прониква в лозовото растение само чрез пресни и открити рани. А те обикновено се появяват най-често след градушки, измръзване и други физически поражения по растенията.

Ако човек може да го знае и предвиди навреме, самите рани трябва да се дезинфекцират веднага след откриването им.

А в насаждения, където има открити болни от рак лози, могат да се спазват следните предпазни практики по съвет на стари лозари

Третиране на нападнатите лозя през невегетационния пемриод с 5-6% разтвор от железен сулфат (зелен камък).

Резитба само на зряло през невегетационния период преди настъпването на сокодвижението.

Третиране на новопоявили се рани, причинени от резитбите на зряло с разтвор от железен сулфат (зелен камък) или 2-3-процентов разтвор от меден сулфат.

Дезинфекциране на всички режещи инструменти - ножици, триончета и др., които са използвани при резитбените операции след всяко отделно растение - да става чрез потапянето им или хубаво намазване на режещата им част в 5-процентов разтвор от формалин или в 75% спирт за горене.

Някои от лечебните средства

Те включват:

Изкореняване и изгаряне на болните от бактериен рак лози и локална дезинфекция на почвата на мястото им на дълбочина до 1 метър с подходящи препарати.

Изкореняване и изгаряне на болните от бактериален рак растения и дори напръскване на цялата площ на насаждението с 3-4-процентов разтвор от железен сулфат, неутрализиран с гасена вар.

Отстраняване и изгаряне през есента на всички растения, засегнати от болестта.

Още от В лозята
0

Въпрос: Съпругата на Ангел Георгиев ни се обади с тревожния въпрос от какво са започнали да лепнат листата и гроздето, при положение, че редовно са пръскали с препарати по правилата.

0

Все повече хоби лозари се интересуват от сортовете безсеменно грозде. Желаят много да засадят такива в своите любителски градини, дворовете и на вилите.

0

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

0

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

0

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

Последни новини
0

Пресслужбата на Министерството на земеделието на Руската федерация оповести позицията си относно масовата смърт на пчелите в регионите на Русия, информира РИА Новости.

0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предаде НИМХ, цитиран от БТА.  През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре, понеделник, 26 август, отново ще е слънчево

0

От началото на 2019 г. организации за биологично земеделие, зелени групи и други екологични асоциации в Бавария (земя, свободна държава в рамките на Германия) стартираха петицията Rettet die Bienen.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Катето първа изпуши изпуши и напусна филма.” Това разказа на пресконференцията на новия български игрален филм “Пътуващо кино” на режисьора Илия Костов актьорът Юрий Ангелов. Лентата бе показана предпремиерно при голям интерес в събота вечерта на международния фестивал “Любовта е лудост” във Варна.

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.