Бактерията, която предизвиква бактериален рак прониква в лозовото растение само чрез пресни и открити рани. А те обикновено се появяват най-често след градушки, измръзване и други физически поражения по растенията.

Ако човек може да го знае и предвиди навреме, самите рани трябва да се дезинфекцират веднага след откриването им.

А в насаждения, където има открити болни от рак лози, могат да се спазват следните предпазни практики по съвет на стари лозари

Третиране на нападнатите лозя през невегетационния пемриод с 5-6% разтвор от железен сулфат (зелен камък).

Резитба само на зряло през невегетационния период преди настъпването на сокодвижението.

Третиране на новопоявили се рани, причинени от резитбите на зряло с разтвор от железен сулфат (зелен камък) или 2-3-процентов разтвор от меден сулфат.

Дезинфекциране на всички режещи инструменти - ножици, триончета и др., които са използвани при резитбените операции след всяко отделно растение - да става чрез потапянето им или хубаво намазване на режещата им част в 5-процентов разтвор от формалин или в 75% спирт за горене.

Някои от лечебните средства

Те включват:

Изкореняване и изгаряне на болните от бактериен рак лози и локална дезинфекция на почвата на мястото им на дълбочина до 1 метър с подходящи препарати.

Изкореняване и изгаряне на болните от бактериален рак растения и дори напръскване на цялата площ на насаждението с 3-4-процентов разтвор от железен сулфат, неутрализиран с гасена вар.

Отстраняване и изгаряне през есента на всички растения, засегнати от болестта.