Суроватката е суровината, която се изцежда при получаването на сирене. Тя съдържа млечна захар, минерални и белтъчни (в по-малко количество) вещества, които са много ценни и лесно усвояеми от млади животни и свине за угояване.

Това, което трябва да знаят стопаните, е, че само суроватката не е достатъчна за угояване на прасета.

Тя е много ценна само когато се изхранва заедно с концентриран фураж

При мокрото хранене съотношението между концентриран фураж и суроватка варира от 1:1 до 1:2,5.

Значение има и живото тегло

Когато отбитото прасе е до 30 кг, дневната дажба от концентрат е до 800 грама. Към тях трябва да добавите около 1 л суроватка.

При угояване на прасета с жива маса от 30 до 60 кг дневната дажба от концентрирани фуражи (например смлени царевица, ечемик, пшеница и др.) нараства от 1,5 до 2,0 кг. Към тях може да добавите и смесите 4-5 кг суроватка.

При по-висока жива маса - 60-90 кг, когато дневно се изхранват 2-2,5 кг, суроватката за деня може да достигне 5-6 кг.