Читателката ни от Монтана Ана Димитрова има въпрос как рано напролет да разбере дали лозите ѝ не страдат от екскориоза, защото в района болестта я е имало миналата година.

Отговор:

Болните от екскориоза лози сравнително лесно се познават по появата на удължени тъмни, корковидни петна по кората на пръчките.

По тях обикновено има и малки черни точици - това всъщност са плодните тела на гъбата, с които патогенът зимува в кората на узрелите леторасти и като мицел в пъпките и дървесината.

Когато започне вегетацията на лозите, ако те са болни заразените пъпки не се развиват или пък се развиват бавно и трудно и от тях израстват леторасти със скъсени междувъзлия и деформирани листенца - това се забелязва обаче по-късно, т.е. до появата на първите листа.

Преглеждат се рано напролет и всички млади леторасти, защото те са най-податливи на заразяване.

Пръчки, по които са забелязани петна, трябва да се изрежат и изгорят.

В ранна пролет заболяването може да бъде уловено по най-долните междувъзлия на леторастите

Често там кората в местата на петната се напуква и разкъсва.

Изключение: по узрелите леторасти на растението освен напетняване, по-рядко може да се наблюдава и избледняване или побеляване на кората, което също става на петна.

Настоящата година се явява един вид по-опасна за екскориоза, защото оптималната температура за заразяване е 22°С, която температура отдавна ни спохожда. Ако има влага - това помага на заразата.