Д-р Емилия Бенова

Няма определение "безобидна" кашлица. Тя е продуктивна (с храчки) и непродуктивна. Кашлицата съпроводена с храчки почти винаги е свързана със заболявания на дихателните пътища или на белите дробове - бронхит, пневмония, бронхиална астма. Непродуктивната кашлица много често е следствие на нарушения в дихателните пътища (обикновено горните) - трахеити и ларингити.

Причина за кашлица може да бъде и прием на някои препарати при хипертония. Тя не изчезва докато не бъде сменено лекарството. Кашлица може да се появи и при заболяване на сърцето, когато поради слабо кръвообръщение се застоява кръв в белодробните тъкани, което предизвиква дразнене на кашличните рецептори.

Не всяка кашлица е израз на сериозно заболяване. Най-често кашлицата се среща при остро възпаление на горните дихателни пътища и може да премине и без сериозно лечение. Въпреки това на нея не трябва да се гледа с пренебрежение, защото сравнително лекото заболяване може да се усложни. Не посягайте веднага към антибиотиците. Те не действат на вируса, а само вредят на имунитета, унищожавайки микрофлората. Съчетаването на кашлица с висока температура и особено със задух и бодеж в гърдите налага сериозно отношение и търсене на лекарска помощ.