Много наши читатели питат дали могат да дават жълъди на зайците си. Да, отговарят специалистите. Жълъдите са богати на безазотни екстрактни вещества и са бедни на протеин. 100 г пресни жълъди съдържат 70 КЕ и 3 г протеин, а 100 г сушени жълъди - 100 КЕ и 4 г протеин.

Така че спокойно може да давате жълъди на зайците като фуражна добавка - пресни или изсушени.

Специалистите препоръчват изсушените жълъди да се обелват и смилат но може да ги изхранвате и цели.

Няма установени точни норми за изхранването им на зайци.

Ориентировъчно на възрастен заек дневно може да се дават до 50 г сухи и до 100 г пресни дъбови жълъди

Зайците трябва да се приучват към жълъдите постепенно, като се започва с малки дози и чак след 4-7 дни се стигне препоръчваното количество.

Може да приготвите на зайците си и жълъдови брикети

За целта сдребнените и счукани жълъди се смесват с варени картофи, трици, малко концентриран фураж и вода. Тестообразната смес се прави на формички, които се сушат на слънце или във фурната, докато станат съвсем сухи и леки.

Освен хранителната си ценност жълъдовите брикети са много полезни за зайците, тъй като гризейки ги, те задоволяват вродената си потребност и не повреждат клетките си.

Дъбовите жълъди съдържат толкова белтъчини, колкото обикновеното ливадно сено, а енергийната им хранителност се равнява на пшеничните трици. Дъбовите жълъди действат запичащо.

Буковите жълъди съдържат толкова белтъчини, колкото пшеницата, а енергийната им ценност се равнява на пшеничните трици, тъй като съдържат известно количество мазнини. Съдържанието на танин в тях е по-малко, отколкото в дъбовите жълъди, и затова може да се дават в по-големи количества от тях.