След като държавната администрация обработи заявките на всички земеделски стопани, които кандидатстваха за кампания 2015, стана и ясно на какви плащания ще могат да разчитат.

Субсидии във вид на директни плащания ще могат да получат около 62 хиляди земеделски производители.

Те имат право да бъдат подпомогнати по 10 схеми за директни плащания на площ. Общата сума, която ще им бъде преведена е малко над 1,5 млрд. лева.

Заявената земя от тях е близо 37 млн. декара.

Най-много са кандидатите по схемата за единно плащане на площ - СЕПП, както и (от тази година) за т.нар.зелени плащания, в които, оказва се, са заявили участие всички кандидати.

Според изчисленията субсидията ще бъде 16 лв. на декар към които трябва да се прибавят 13 лв. на декар за зелените мерки.

Третото голямо плащане е преразпределителното, което се отпуска за първите 300 декара. То също е заявено от почти всички кандидати.

За него те ще получат по 15 лева на декар за първите 300 декара

Така, стопаните, които са заявители за 2015 г. и по трите направления ще могат да съберат по 44 лева субсидия на декар.

За обвързана подкрепа за производство на плодове са кандидатствали 4 626 стопани с обща площ от 235 хил. декара. За 1 ха (10 дка) ще им бъдат платени по 507 евро.

За обвързана подкрепа за зеленчуци са кандидатствали около 4 000 стопани - имат право на за 470 евро за хектар.

Едва 550 фермери искат субсидии за оранжерии - те стопанисват 6 000 декара.

По схемата за обвързана подкрепа за боб, леща, соя, нахут, люцерна и други бобови култури заявления са подали 11 450 земеделски производители с 1 млн. декара.

Кои са схемите

Схемите за подпомагане на фермерите за 2015 година за пръв път станаха доста на брой и някои от земеделските стопани вече твърдят, че ги объркват. За яснота ще ги изредим.

Основната схема е за единно плащан на площ /СЕПП/.

Останалите схеми, които също са базирани на площ са схемите за преразпределително плащане, за плащане на селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда /зелени директни плащания/, за млади земеделски стопани и за дребни земеделски стопани.

Останалите схеми не са базирани на площ - те са за подпомагане на отглеждането на плодове, зеленчуци и оранжерии както и протеинови култури и памук.

Към схемата за плодове влизат ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи, череши, вишни, ягоди, орехи, малини, десертно грозде. Има изискване да се получи минимален добив от съответната култура.

Подпомагането на полски зеленчуци се отнася за домати, пипер, краставици, корнишони, главесто зеле, лук зрял, патладжан, моркови, грах и фасул за зелено, зрял чесън, картофи, дини, пъпеши, тикви.

Важно: кандидатите трябва да представят в периода 1-31 януари 2016 г. декларация за произведената продукция през годината на кандидатстване и документи, които доказват нейната реализация.

Схемата за обвързано подпомагане за оранжерии е валидна само за домати, пипер и краставици

Всички кандидати за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци могат да получат субсидия и по други схеми за площ - СЕПП, зелено директно плащане и преразпределително плащане за първите 30 ха.