Листното подхранване ще подпомогне оптималното развитие на слънчогледа

Високата почвена влага от големите снегове през зимата и ранната пролет, ниските почвени температури до началото на май, падналите в последния месец валежи, градушките.... Все стресови фактори, които затрудняват земеделските производители и да засеят в оптимални срокове слънчогледа, да предпазят семената от загниване и да опазят поникналите млади растения.
Какво може да подпомогне слънчогледовите растенията да преодолеят стресовите условия през пролетно-лятната им вегетация:

ДА ПОДПОМОГНЕМ РАЗВИТИЕТО ИМ ЧРЕЗ ЛИСТНО ТОРЕНЕ
Загуба ли е внасянето на листен тор в ранните фази от развитието на слънчогледа?
Да, една част отива и в почвата, но това, което попада върху растенията е достатъчно да активизира фотосинтезата, дишането и да се задоволят нуждите от микроелементи. На малкото растение са достатъчни малко хранителни елементи, подадени на старта. Третирането на младия слънчоглед с листните торове подобрява растежа. Растенията са по-добре вкоренени, със здрави удебелени стъбла и увеличена площ и плътност на листната маса.

ДА ВЪЗДЕЙСТВАМЕ ЗА ЗАЛАГАНЕТО НА ПО-ВИСОК ДОБИВ
Защо e полезно да торим листно слънчогледа в бутонизация?
Листното подхранване удължава живота на зелената вегетативна маса, подпомага правилното формиране на бутона, с което допринася за дружното изцъфтяване. Микроелементите, които са в лактатна форма привличат пчелите, подобрява се оплождането и се формират повече и по-добре изхранени семена.

ДА ДАДЕМ НА РАСТЕНИЯТА ЛИПСВАЩИТЕ ИМ ХРАНИТЕЛНИ ЕЛЕМЕНТИ
Листното торене с комплексни листни торове е много ефективно при слънчогледа.
От какви дефицити страда слънчогледът в ранните фази от развитието си и как могат да бъдат преодоляни?
. Дефицит на молибден. В ранните фази от развитието си слънчогледът се отличава с особени изисквания към молибдена. Често се наблюдава задържане на развитието на растенията във фаза 4-6 лист. Листното торене в този момент с Лактофол води до  по- ускорено развитие и преодоляване на задържането.
Дефицит на бор. Слънчогледът е боролюбива култура. Важно е да се знае, че във физиологията на растенията няма моно дефицит. Ето защо трябва да се тори с комплексни листни торове. Едностранно борно подхранване не може да е по-полезно от борно подхранване, комбинирано с останалите макро и микроелементи. Един борен дефицит не се преодолява само с бор. Този дефицит трае 3 часа, след което се получава  пълен дисбаланс на всички микроелементи.

ДА ПОДОБРИМ УСВОЯВАНЕТО НА РЗ-ПРОДУКТИ
Кое е по-добре - самостоятелно приложение на листен тор или заедно с препаратите?
Повечето листни торове са смесими и съвместими с растителнозащитните препарати и повишават ефекта от тяхното приложение, защото съдържат специален прилепител. Едновременното третиране гарантира по-малка фитотоксичност и по-добро развитие на растенията. Това се отнася и за съвременните технологии на отглеждане на слънчогледа - Клиърфийлд и експресустойчиви хибриди.

ДА СЕ СПРАВИМ ПО-УСПЕШНО С ПЛЕВЕЛИТЕ
Повишената влажност ще доведе до развитие на значително количество плевели, дори и на местата, където са използвани почвени хербициди. Как да повишим процента на унищожените плевели?
Резултатите от изследванията на пораженията върху плевелната растителност, когато хербицидът  е внесен заедно с листния тор показват, че токсичните прояви върху плевелите настъпват  с 2-3 дни по-бързо и са по-силно изразени с 10-15% по скалата на EWRS. Листният тор допринася за нарастване на хербицидния ефект. Чрез листния тор настъпва смекчаване във фитотоксичните прояви на хербицидните смеси.

КАК ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ СЛЪНЧОГЛЕДОВИ РАСТЕНИЯ, ЗАСЕГНАТИ ОТ ХЕРБИЦИДИ
При засягане на слънчогледовите посеви от хербицидна мъгла на препарати от групата 2,4-Д е необходимо незабавното им пръскане с лактофол Fe- най-сигурния антидот. Времето за третиране е 6-7 дни след увреждането, а дозата е 600мл/дка.

СЛЕД ГРАДУШКА
Може ли с листно торене да се помогне на засегнатите от градушка растения да се възстановят по-успешно? Листното торене в този момент активизира фотосинтезата и развитието на здрава листна маса. Листните торове, съдържащи специфични ставки на база на млечната киселина, имат превантивно антивирусно въздействие и повишават имунната защита на растенията. Известна е и калциращата роля на тора - подпомага се зарастването на наранените участъци.