През горещите летни дни всеки търси прохлада под дебелите сенки на дърветата. Единствено там може да се усети лекия, почти въображаем полъх на юлския вятър. За хората е лесно да отидат на сянка, но какво да кажем за цветята, които не могат да се движат и са принудени по цял ден да устояват на лъчите на жаркото слънце?

За щастие природата е надарила някои от растенията с приспособления, които ги правят устойчиви и на най-големите горещини. Ако притежавате градина с такова изложение, че слънцето е постоянен гост в нея, е хубаво да познавате поне част от тези видове. Така дори и най-горещите кътчета във вашето дворно пространство ще бъдат винаги добре зацветени.

Калдъръмче (Portulaca sp.)

Симпатично и все по-търсено цвете е калдаръмчето (Portulaca sp.). То е дребно едногодишно растение с месести листа, което не спира да цъфти през цялото лято чак до есента с най-пъстри цветове - червено, жълто, бяло, оранжево, виолетово и други. Не изисква специални грижи, само и единствено да се полива на 2-3 дни веднъж.

Алисумът (Allysum sp.)

Алисумът (Allysum sp.) също е вид, който перфектно се справя в горещините. Той е многогодишен, зимоустойчив и достига височина около 10-на см. Образува плътни туфи над почвата и цъфти през цялото лято в жълто, бяло или в различни нюанси на виолетовото.

Астерискус (Asteriscus sp.)

Един по-малко познат, но определено привличащ вниманието вид, е астерискусът (Asteriscus sp.). Той също е многогодишен и достига височина 10-12 см.

Развива се предимно в хоризонтално направление и образува гъсти туфи от тъмнозелена листна маса, обкичена с яркожълти маргаритоподобни цветове, на които ще се радвате през целия летен сезон.

Това слънчево растение обаче не бива да засушавате. Поливайте го, когато забележите, че почвата започва да става прекалено суха.

Целозия (Celosia sp.)

Едногодишните, но въпреки това така обичани целозии (Celosia sp.) са безкрайно благодатни за оформянето на красиви, нон-стоп цъфтящи и много ярки лехи в каквито багри си пожелаете.

Със семена лесно можете всяка година отново да възвръщате тези невероятни и невзискателни растения обратно в градината.

Хелихризум (Helichrysum sp.)

Хелихризумът (Helichrysum sp.), познат повече като сухо цвете или безсмъртниче, наистина ще ви зарадва със сухите си и прелестно обагрени цветове, които можете да съхраните в дома си и след като отмине лятото.

Те са на практика вечни в сухи аранжировки и букети, като най-ценното им качество е, че запазват баграта на цветовете си.

Това растение е силно сухоустойчиво и не изисква никакви по-специални грижи. У нас видът е едногодишен.

Phlox subulata

От невероятните флоксове два вида са най-добре пригодени да посрещат неволите под жаркото слънце - Phlox subulata и Phlox douglasii. Те са ниски многогодишни видове, които се отглеждат лесно и цъфтят през цялото лято.

Гербер (Gazania hybrida)

Любимият на много цветари летен гербер (Gazania hybrida) отваря сутрин прелестните си и ярко обагрени съцветия кошнички и ги затваря отново вечер, след като слънцето залезе.

Невен (Callendula sp.)

Обикновеният на пръв поглед невен (Callendula sp.) е изключително издръжлив на суша и пек и дори и да клюмне, когато сте забравили да го полеете, после се възстановявя значително бързо.

Ако не харесвате изходния вид Callendula officinalis, създадени са достатъчно нови сортове, които са повече или по-малко кичести и са с различна височина.

Друга важна черта на невена е, че цъфти от края на май чак до първите слани. Семената му са много устойчиви и се саморазпространяват, като на следващата година поникват нови растения.

Това кара много хора да мислят, че невенът е многогодишен, а всъщност той живее една година и след това се самозасява.

Тагетес (Tagetes sp.)

Същото важи и за пъстрият тагетес (Tagetes sp.), който не спира да ни изненадва с нови и нови сортове с все по-кичести и едри съцветия. Високият Tagtes erecta има направо главозамайващи сортове, чиито съцветия достигат големина до 12, 5 см.

Салвия (Salvia splendens)

За силно слънце стават и всички видове салвия (Salvia sp.) - едногодишните (S. splendens) за бордюра и многогодишните (S. nemorosa, S. officinalis и др.), които са подправки и се използват в медицината.

Съществуват и сортове за полусянка, но техните багри не са толкова ярки, като тези на слънчевите сортове салвия.

Иберис (Iberis sempervirens)

Иберисът също е вид, който не може без слънце.

Цветовете му, които почти изцяло покриват листната маса, се появяват от април до юни при многогодишният иберис (Iberis sempervirens) и от юни до септември при едногодишния представител на рода (Iberis umbellata).

Ешолция (Eschscholzia californica)

Търсейки издръжливо на жегите растение, често забравяме калифорнийския мак или ешолцията (Eschscholzia californica), който цъфти от юни до слана.

С него можете да си направите прелестни пъстроцветни лехи, без дори да включвате други видове. От този вид мак са създадени безброй сортове в топлата лятна гама.

Въпреки че е едногодишен, той много лесно се размножава със семена.