Късовъзлието по лозата се причинява от един вирус - Grapewine fanleaf virus (GFLV). Той се разпространява чрез посадъчен материал или нематоди. При него са установени различни щамове.

Най-силно страдат от късовъзлие сортовете Кардинал, Италия, Мискет хамбургски, Ризлинг италиански, Ркацители, Болгар, Димят, Каберне совиньон.

В България са разпространени три негови щама: типично късовъзлие; жълта мозайка и изжълтяване на нерватурата.

Какво е типичното късовъзлие

То причинява силна депресия в растежа, образуват се малки асиметрични листа със силно сближени нерви, от което петурата се стеснява, а опашният вряз е широко отворен.

Листата придобиват т.н. "копривен" вид. Леторастите имат редуциран растеж, скъсяват се междувъзлията, получава се ненормално разклоняване от средата на междувъзлието и силно изразено слепване между леторастите.

Жълта мозайка - тя се забелязва до края на юли най-често по лозите от сортовете Болгар, Димят, Мискет Хамбургски, Ркацители, Каберне совиньон.

Признаците по листата се появяват обикновено през май.

След юли пък листата бързо започват да остаряват, избледняват до кремаво и се разкъсват, а някои окапват. Тогава вече е трудно разпознаването на заболяването.

Най-ясни симптоми показват листата до 10-12-тия възел.

Симптомите се изразяват в появяването на различни по форма, големина и интензивност жълти петна и в силна асиметрия на петурата.

Напетняванията биват четири типа:

точкова мозайка - жълти точковидни петна, пръснати по листата,

дифузна мозайка - дифузно проникващо жълто-зелено оцветяване с точковидна структура, то започва обикновено откъм дръжката и се разпространява към средния или към някои от страничните дялове на листа,

петниста мозайка - широки жълти петна, ограничени от нерватурата,

цялостно пожълтяване на листата.

В много случаи по листата на една лоза може да се видят повече от един тип напетняване.

По леторастите често се появява скъсяване на междувъзлията и двойни възли, а депресията в растежа не е така силно проявена както при типичното късовъзлие.

Лозите с петниста мозайка изцяло пожълтяват и плододаването става съвсем слабо, а гроздовете имат по няколко нормални зърна, останалите са издребнели.

Изжълтяване на нерватурата

Наблюдава се най-често при сортовете Болгар, Юлски бисер, Юбилей, Каберне совиньон.

Образуват се почти ярко жълти ивици по дължината на нервите.

Има и отклонения във формата на листата - асиметричност.

Тези признаци по листата се появяват през втората половина на юни и се задържат почти до края на вегетацията, въпреки че лозите може да се развиват добре.