Д-р Валентин Иванов, квмн

Вследствие на епизоотията син език овцете масово са изтощени, отслабнали и с намален имунитет. Голяма част от тях са лекувани срещу син език с антибиотици по време на бременността и не се знае какви ще са последствията за бъдещото потомство. Още повече че в борбата срещу синия език най-експлоатирани бяха тетрациклиновите препарати, които са силно токсични за фетуси и новородени.

Овцевъдите изхарчиха маса пари за медикаменти, а сега им предстои профилактика на овцете, която също не е безплатна.

През зимния период овцете са бременни и се хранят на ясла, а това допълнително оскъпява нещата откъм финанси и труд.

От изключителна важност е сега овцете да се обезпаразитят и да се ваксинират. Времето е малко до масовата агнилна кампания, а работата е много.

Кое е най-важното, което трябва да не пропускат овцевъдите?

Овцете трябва да се подхранят с витаминно-минерални добавки за да се възстановят и да имат сили за предстоящото раждане. Трябва да им се сигурят солно-минерални блокчета за близане. Необходимо е животните да се хранят с висококачествени фуражи (ярма, тикви, цвекло, гулия и др.) и да се намали делът на грубите фуражи - сено, листак и др. Трябва много да се внимава бременните овце да не поемат заскрежени и/или заледени фуражи и вода

Добра идея е стадата да се изкарват на паша по-късно.

Ледената храна и/или вода много често предизвиква термични аборти, спастични колики с обстипация, като по този начин се отключва заболяването ентеротоксемия. Ако все още не е извършена ваксинацията срещу ентеротоксемия, сега е моментът да се направи.

Ентеротексемията (наричана челекме) обикновено протича свръхостро и овцевъдите намират животните сутринта умрели в кошарата със силно подут корем. Ако не се вземат мерки отпадат голям брой животни обикновено най-добрите, затова е важно да се вземат мерки навреме.

Другата важна ваксинация е срещу заразната агалаксия, която през последните години обхвана голяма част от стадата у нас. Заболяването протича с висока смъртност, с отслабване на животните и нанася сериозни стопански щети.

Ако овцете не са къпани през есента срещу външни паразити сега е моментът да поправите пропуснатото. Съществуват добри инжективни препарати, които освен на кърлежите, бълхите и въшките, повлияват много добре и на вътрешните паразити - метил и кръгли червеи. Съвременната фармация дава възможност само с едно инжектиране да се унищожат голям брой паразити. Тази година това е особено важно за овцете, тъй като засегнатото поголовие от син език е силно отслабнало

Овцете са гостоприемник на голям брой паразити, които ако не се третират, в тежкия оборен зимен сезон биха нанесли големи щети.

КОМБИНИРАНИ ВАКСИНИ И ИНЖЕКТИВНИ ПРОТИВОПАРАЗИТНИ ПРЕПАРАТИ

Срещу ентеротоксемия: ковексин 8, сивабакс и др.

Ваксините се прилагат подкожно под лакътя след предварително направена дезинфекция на кожата със спирт.

Срещу заразна агалаксия - най-използваната ваксина е агалакс.

Ваксината се прилага подкожно - под лакътя.

Комбинирани противопаразитни препарати: норомектин - 2 мл на овца, пандекс, дектомакс, айвомек супер, екомектин и др.