Когато сте ползвали дори и малко вкиснати джибри, може да получите ракия с кисел вкус, която днес ви дразни и искате да подобрите.
За да облагородите нейния вкус обаче разполагате не с много, а с два изпитани начина, които не винаги ще свършат стопроцентова работа.
Какви са възможните рецепти?
Използва се амоняк - концентриран амоняк се прибавя на малки порции при постоянно разбъркване към ракията.
За да не се прекали с дозировката, която не може да бъде и точно определена, трябва след всяка порция амоняк производителят да спре и да определи цвета, както и вкуса и аромата на домашната напитка.
Когато тези показатели го удовлетворяват, трябва вднага да спре добавянето.
Използва се и сода в следващия вариант.
Дозата: за целта при зареждане на казана в зависимост от степента на вкисване се внасят 2-3 пакетчета сода за хляб - на 100 кг джибри.
Същото може да се направи вместо със сода и с 3-4 лопати чиста дървесна пепел в джибрите при зареждане на казана.
Какво се следи при преваряването
Поддържа се постоянен тих огън. Задължително се отделят първотока и патоките.
Проверява се водата в хладника - 2/3 от нея трябва да бъде студена, 1/3 в горната част може да е гореща.
Коментари