Акцентът на тазгодишното издание на Празника на плодородието в Кюстендил беше представянето на 10 перспективни сорта ябълки от проф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие-Кюстендил.

Вече седма година институтът и общината в Кюстендил са партньори на събитието, което потвърждава славата на града като люлка на овощарството. 

10-те сорта, които представяме и на вас сега, са подходящи за условията на България, както за вилни пространства, така и за големи овощни масиви: 

 

1. БЕСАПАРА 

 Сортът е получен от кръстоска между сортовете Флорина и Макфрий. Дървото е с умерена растежна сила, родовито и устойчиво на струпясване. Плодовете са със средно тегло от 180 до 200 g,   яркочервено оцветени  и с много добро качество на плодовото месо. Зреят към края на септември и се съхраняват до февруари. Сортът е получил диплома и златен медал на конкурса за иновации в областта на земеделието на изложението  АГРА -2011. Сертификат № 10927.



2.  ГОРАНА


Получен от кръстоска между Прима и Купър 4. Плодовете зреят към края на септември (20-30.09) ин се съхраняват до февруари. Дървото е с висока родовитост, плододава главно на едно и двугодишна дървесина, слабо чувствително на струпясване. Плодовете са със средно тегло между 180 и 225 g., с много добро качество на плодовото месо.
       
                             
 3. СИЯНА


Получен от кръстоска между сортовете Флорина и Макфрий. Върху подложка ММ106 плодоноси на втората година. Дървото е с умерена растежна сила – по слаба от тази на Флорина, близка с тази на Макфрий. Плодовете са средно-едри, конично-кълбовидни, изравнени по форма и големина. Основният цвят на плодовата кожица е зеленикаво до жълто-зелено. Покровния цвят е светлочервен равномерно разпределен, като от огряваната от слънцето страна е по-тъмно червено. Плодовете са покрити със слаб восъчен налеп (наследено от Флорина). Плодовото месо е Кремаво, нежно, сочно с лек аромат и много добро качество. Плодовете зреят след 20 септември и се съхраняват продължително – почти с тези на Флорина. Устойчив на струпясване.


4. RED CHIEF


Мутация на Кинг Орегон спър. Плодовете са много едри тъмно червено оцветени, много атрактивни. Узряват средата на септември. Дървото е от типа спър. Устойчив на струпясване и огнен пригор.


 5. ФЛОРИНА


Селекциониран във Франция, където е известен и с наименованието Керина. Сортът е със средно едри до едри (150-170 g), кълбовидно конични плодове. Основният цвят е жълто-зелен, почти изцяло покрит с червени до тъмночервени ивици, с многобройни бели точици и умерен восъчен налеп. Плодовото месо е хрупкаво, кремаво, сочно, сладко, приятно кисело, ароматно, с много добро качество. Беритбена зрялост настъпва към началото на октомври. Дървото е силно растящо, с гъста конусовидна корона. Цъфтежът е средно късен. Сортът е добър опрашител. Устойчив е на струпясване което е и основно предимство на сорта. При хладилни условия се съхранява до 6 месеца. Понасят много добре манипулации и траспорт.


6. ЗЛАТНА РЕЗИСТЕНТНА


Вероятно семеначе на Златна превъзходна. У нас е внесен през 1966 година от Швейцария и има слабо разпространение.


Короната е широкопирамидална до кълбовидна, умерено гъста. Цъфтежът е средно късен. Добър опрашител е. Върху подложка М9 встъпва в плододаване още 1?2 години след засаждането. Родовитостта е много добра и редовна. Плодовете придобиват беритбена зрелост към средата на септември, около една седмица преди плодовете на Златна превъзходна. Те са много едри (74x82 mm), със средно тегло 215 g. Кожицата е средно дебела, гладка, мазна, жълто-зеленикава в беритбена зрелост и златистожълта в консумативна. Месото е жълтеникаво, слабо рехаво, сочно, сладко, възкисело, умерено ароматично, с много добро качество.


7. ШАРДЕН


Френски сорт, почти непознат на нашите производители и консуматори. Получен е от кръстосването на Златна Превъзходна с Ренет Клошар. Дървото е силно растящо, с широко кълбовидна корона. Цъфти средно късно.  Лош опрашител. Опрашва се от сортовете на групата на Червена превъзходна - Мелроуз, Грени Смит, Прима. Притежава добра и редовна родовитост, по-слабо чувствителен е на струпясване и на брашнеста мана от сорт Златна превъзходна. Плодовете са едри до много едри (180-200g), кълбовидно конични, жълто-зелени. Месото им е бледо кремаво до жълтеникаво, плътно, сочно, сладко-кисело, ароматично, с много добро качество. Беритбената им зрялост настъпва през първата десетдневка на октомври. Изискват по-внимателна манипулация и транспорт. Съхраняват се при обикновени условия 3-4 месеца, а при хладилни - около 6 месеца.


8. МУЦУ

 

 Японски сорт, получен от кръстосването на Златна превъзходна с Индо. Едър до много едър (250g). Дървото е силно растящо, с умерена гъста обратно конусовидна до кълбовидна корона. Цъфтежът е средно късен. Сортът е лош опрашител. Добри опрашители за него за него са сортовете Грени Смит, Мелроуз и групата на Червената превъзходна. Проявява значителна устойчивост на брашнеста мана и средна на струпясване. По-силно се напада от огнен пригор.


9. МЕЛРОУЗ

 

Сортът е получен от кръстоска на сортовете Джонатан и Червена превъзходна. Дървото е силно растящо с прибрана до широко кълбовидна корона. Добър опрашител е. Подходящи опрашители за него са групата на Златна превъзходна, Грени Смит Глостер и др. Интерстерилен е със сортовете от групата на червена превъзходна. Чувствителен е на брашнеста мана и струпясване.


10. ГАЛИЯ БЮТИ


Мутация на Римска хубавица. Дървото е умерено до силно растящо. Плодовете са много едри, изравнени по големина, закръглени леко сплеснати, добре оцветени и с червени ивици. Месото е бяло с освежаващ кисел вкус. Узряват късно и се съхраняват много добре до средата на зимата. Опрашват се от Червена превъзходна и вариетети Джонатан, Йорк империал.