Д-р Иван Витков

Аспиринът се предлага в различни форми - като сашета, таблетки или разтворим. Каква форма ще изберете е ваше право. Няма данни, че азтворимият аспирин действа по-ефикасно, макар че в комбинация с други лекарствени вещество облекчава по-бързо състоянието.

Разтворимият аспирин е по-удобен за прием, тъй като не се налага да се гълтат хапчета. Има хора, които заради индивидуални особености не могат да преглъщат таблетките.

Разтворимият аспирин е подходящ и за лежащо болни, тъй като при тях таблетките по-трудно преминават през хранопровода.

Всички форми на аспирина имат негативно въздействие на стомаха, когато се приемат преди ядене. Лекарствата трябва да се вземат след хранене. Макар че разтворимият аспирин не предизвиква язва, подобно нещо може да се случи ако таблетката се прилепи към стената на стомаха. Обикновено заради добките си разтворимият аспирин има приятен вкус, което може да облекчи лечението. Когато приемате лекарството епизодично можете да изберете и таблетките. Когато редовно употребявате редовно аспирин е добре да предпочетете разтворимата форма.

Разтворимият аспирин обикновено е в индивидуални опаковки, които не позволяват да зависи от външната среда и да се развали. Когато сте извън къщи и няма в какво да разтворите лекарството сашетата са неподходящи. В краен случай таблетката може да се изпие със сок или чай.

Не е за пренебрегване и фактът, че разтворимият аспирин е по-скъп и често е недостъпен за хората с ограничени финансови възможности. Таблетките са доста по-евтин.

Особено големите разфасовки. Тази форма е и по-лесна за дозиране като се дели по линиите. А останалите половинки могат безпроблемно да се съхраняват за кратко време. Разтворимата форма губи качествата си само няколко часа след изваждането от индивидуалната опаковка.

Таблетките имат доста повече форми, което позволява по-точното дозиране на лекарството. Например аспирин-кардио се предлага в дозировка от 75 до 325 мг. Обикновеният аспирин е 125 мг. Такава таблетка е доста трудно да бъде разделена на 4, тъй като хапчето се разтрошава на малки парчета. Да не говорим как ще измерим 75 мг.

Видове

аспирин

Когато докторът ви е назначим определена форма от лекарството, например аспирин-кардио или аспирин-С (с витамин С), това означава че дадената форма е оптимална за вашето лечение. Ако искате да приемате аспирин от друга търговска марка или друга форма, то обезателно споделете с лекаря.

Най-често въпросът се решава в полза на желанието на пациента, тъй като при всички форми активното вещество е едно и също - ацетилсалицилова киселина.