При слаб и недостатъчен добив

Плододаването при сливата може лесно да се регулира

Важно е да се изяснят причините

"Имам три сливи Стенлей, които са на 8 години. Дръвчетата са развити добре, но все още не съм получил добра раколта от тях. Цъфтят обилно, но след това остават единични плодове по дървото. Прилагам добри грижи, като торене, поливане, пръскане - ползвам вашите съвети. Явно допускам някъде грешка и ви моля за съвет - как да подобря плододаването?"
Младен Филипов от гр. Плевен

ОТГОВОР
Сливата е непритенциозен овощен вид, който дава плод дори и в неблагоприятни години. Повечето сортове са самоопрашващи се, както в случая Стенлей. Опрашването се подпомага и от джанките, които са едни от най-разпространените дървета и присъстват почти навсякъде. Случва се обаче, много сливови дървета през годините да дават малко плод или изобщо да не раждат. Причините в повечето случаи са лесно преодолими и плододаването се възстановява. Ще се опитаме да посочим евентуалните причини за липса на плодове, както и изхода за тяхното преодоляване.

Дали ще има плод зависи преди всичко от сорта

Повечето сливи се самоопрашват. При подбора на сливовите сортове трябва да се знае, че повечето от тях са самофертилни (самоопрашват се). Такива са:
. Стенлей;
. Стринава;
. Ана Шпет;
. Нансийска мирабелка.

Това означава, че те могат да се засаждат самостоятелно без друг сливов сорт за опрашване.

Не се самоопрашват:
. Габровска;
. Невена;
. Пловдивска;
. Зелена ренклода;
. Алтанова ренклода и др.

Тези сортове трябва да се засаждат заедно с дървета от други сортове, които ще ги опрашват. И по-точно процеса е взаимен - посочените сортове взаимно се опрашват. Освен това, техни опрашители са и посочените самоопрашващи се сортове - Стенлей, Стринава, Ана Шпет и др.

Най-вероятните причини

Сливова плодова оса остава дърветата без плодове

Ранното кафяво гниене също

След като напролет има обилен цъфтеж при сливите, сорта е самоопрашващ се, вероятните причини могат да бъдат две:

СЛИВОВА ПЛОДОВА ОСА
Основен неприятел, който може напълно да унищожи реколтата е сливовата плодова оса. Тя снася яйцата си по време на цъфтежа, ларвите се вгризват в малкото плодче и изяждат вътрешността на костилката. Това води до окапване на всички нападнати плодчета в съвсем ранна фаза и е причина за безплодие.
Изходът е в две пръскания с инесктициди: едно преди цъфтеж (фаза бял бутон) и едно непосредствено след прецъфтяване на сливите.

РАННО КАФЯВО ГНИЕНЕ
Втората причина за безплодие на сливите може да е гъбното заболяване ранно кафяво гниене. То напада всички костилкови видове, в т. ч . и сливите. Заразява по време на цъфтежа и цветчетата изсъхват преди да прецъфтят. Борбата с това заболяване започва със зимното пръскане след листопада с медни фунгициди и продължава рано напролет според условията.

Наблюдавайте дръвчетата за тези две причини и ако и двете отсъстват, тогава потърсете решението в агротехниката. За да плододават дръвчетата трябва редовно да се режат, торят, поливат, окопават.