Традиционно

Никулденски шаран с орехи. Приготвя се, полят с бяло вино.

Необходими продукти: около 1,5 - 2 кг шаран, сол, черен пипер, лимон , 1 чаша орехови ядки,  150г гъби ,магданоз ,150мл бяло вино , 2-3 глави лук , 2-3 лъжици растително масло.

Начин на приготвяне: Почистен и измит, шаранът се поръсва със сол, черен пипер и лимонов сок.  Лукът се нарязва на филийки и се задушава в олиото, но не бива да се зачервява.

Прибавят се нарязаните на дребно орехови ядки, магданозът, нарязани на ситно гъбите и парченца лимон, черен пипер. Шаранът се напълва с приготвената смес и се зашива или забожда с клечки. Поставя се в тавичка, полива се с бялото вино и се покрива с парчета лимон. Ако е останала плънка, се разпределя около шарана.

Пече се в умерена фурна.

Може да се сервира и топъл, и студен, гарниран с варени картофи, кисело зеле, туршия.
Друг начин на приготвяне е шаранът, напълнен по същия начин, да се завие във втасало сурово тесто, като му се придаде формата на рибата.
Отгоре се намазва с масло.