Коментари, и разгорещени спорове в залата на Народното събрание предизвикаха приетите на второ четене промени в Закона за ползване на земеделските земи. Според опозицията измененията са лобистки и нарушават правото на частна собственост.
Земеделските земи, за които няма сключени договори и не са подадени декларации от собствениците им, да се разпределят между ползвателите, предвиждат промените в закона.

Земите ще се разпределят пропорционално на площта и съобразно начина на трайно ползване на земята в съответното землище.
Така всеки арендатор ще има стимул да сключва повече договори за аренда и наем, защото ще има по-голям дял при разпределението на земите, за които собствениците нехаят и не са сключили договори за ползване. Арендаторът ще има и сигурност колко земя ще обработва.


Пример: Експертите обясняват, че например, ако в едно землище се обработват 5 хил. дка, като трима арендатори имат договори за аренда и наем за общо 3 хил. дка (съответно по 500 дка, 1000 дка и 1 500 дка), то останалите 2 хил. дка ще бъдат разпределени за обработка пропорционално между тримата арендатори. Тоест с промените в закона се спира практиката кметът на общината да решава кой да обработва тези 2 хил. дка. След промените първият арендатор в нашия пример (с 500 дка), ще има право да обработва 1/6 от останалите 2 хил. дка.

Плащане на рентата

С промените арендаторите вече ще плащат рента и за земите, които обработват без договор със собствениците. За собствениците ползата ще бъде, че парите ще ги чакат в общината, без да губят време и пари да търсят арендатор и да сключват договор, което е скъпо при малките парцели, коментират специалисти.

Въвежда се и сметка към общината,
в която тези арендатори ще трябва да внасят средната рента за предходната година. Всеки собственик ще има право с тригодишна давност да се яви и да си получи рентата от общината. Общинската администрация знае кои парцели са били обработвани, кои са собствениците и реално кой трябва да получи рента от общата сметка. Обработваемите парцели се знаят, защото се заявяват за национални и европейски субсидии.

Важно е да се уточни, че собствеността върху имотите няма да се отнема
само заради неподадена декларация, каквито опасения бяха изказани от пазарни наблюдатели.