Повечето от зелевите видове не се боят от студовете и дори голяма част от вегетацията им протича именно при такива условия. На начинаещите градинари обаче ще припомним, че цветното зеле е малко по-специално. Белите розички много лесно се повреждат при неблагоприятни климатични условия

Това може да стане при неблагоприятни климатични условия или при други механични дразнители. Затова и е препоръчително обвивните листа на цветното зеле да се  запазят до откъсването ме, дори и след това. Те трябва да се махат непосредствено преди използването ме за храна или при други приложения.

Не е препоръчително цветното зеле да е още в градината, когато започнат по-сериозните мразове. Както вече казахме цветчетата на карфиола са много нежни и лесно се повреждат от студа. От снежно бели те пожълтяват, а зелето губи вкусовите си качества.

Ако има растения, които още не са узрели, не е фатално. Може да ти изкопаете с малко почва около корените и да ги презасадите в парник или на друго подходящо място. Имайте предвид, че в този случай карфиолът не се нуждае от много светлина, тъй че става и в по-тъмно помещение. След като главите нараснат достатъчно, може да ги използвате


Цветното зеле не може да се съхранява продължително време, затова почти веднага го използвайте. Освен в туршиите може да замразите и във фризера.
Снежнобелите розички, че пожълтеят, ако измръзнат и няма да са вкусни