Луковичните растения са едни от най-лесните за отглеждане градински растения и идеални за все още неопитни градинари. Пролетните луковици са много издръжливи и могат да бъдат използвани за повече цвят в лехите или като естествени граници на градината. Зюмбюлите, лалетата и паричките могат да бъдат засадени направо в моравата, под храсти и дървета, a също са идеални и за цветни сандъчета.

Всички градински луковични са лесни за засаждане. Цъфтящите през пролетта нарциси и минзухари се засаждат през септември и октомври, за да имат време да образуват нови корени преди да стегне зимата. Лалетата също се засаждат по това време, но няма проблем това да стане и в началото на зимата.

Технологията:

Луковиците се засаждат със заострената част нагоре, от която излизат се корените. Ако се чудите, коя част е по - заострена, просто поставете луковиците легнали настрани. Цъфтящите през пролетта луковични виреят добре на слънце или полусянка. Доброто отцеждане на почвата е много важно за повечето от тях.

След като изберете място, направете бразда, достатъчно дълга за всички луковици. Най-добре е те да се засадят на гроздове. В по - малки пространства е достатъчно да бъдат групирани от 6 до 12 луковици, а ако мястото е по-голямо - от 12 до 24. Големината на луковицата определя и дълбочината на засаждане. Тя трябва да е поне два пъти тяхната големина, например луковиците на минзухарите се слагат на 5 - 7 см. , нарцисите 5-12 см., а на лалетата - на 7-15 см.

Между големи луковици се оставя разстояние от 7 - 8 см. , а между малките - 2 - 3 см.

Покрийте луковиците с почва и ги полейте обилно. След няколко дни можете да ги покриете с около два пръста добре изгнили листа, натрошена кора от дървета и малко животинска тор. Така почвата че е защитена от изсъхване и от големите зимни студове.

Най-важното:

Ето някои основни съвети към всички любители на цветята и красивите градини за септември:

Съберете семенца. Сега е времето да съберете за догодина семена от цветята, които се размножават сами като ружи, тагетас и други.

Засаждане. Засадете в началото на септември пролетните теменужки, незабравки, маргаритки и парички. Засадете и луковиците на нарциси, лалета, циклами.

Пресаждане на саксийни цветя. Ако сте решила да пресадите саксийните си растения сега е моментът - направете го не по-късно от края на септември.

Изваждане. Извадете грудките на гладиолите и ги зазимете.

Приберете. Всички цветя, изнесени от стаята в градината или на терасата приберете преди края на месеца и настъпването на големите студове. Измийте листата им добре преди да ги внесете.