Германската компания Food Freshly ще представи нарязани на резени ябълки като алтернатива на цели в училищните менюта на тазгодишното изложение Fruit Attraction. Концепцията се използва от повече от 15 години в страни като САЩ и Канада и сега се въвежда на европейските пазари, информира FreshPlaza.
Изследвания показват, че предлагането на нарязани ябълки може да повлияе на консумацията. Проучванията отчитат 71% увеличение в продажбите на ябълки в училищата, когато ябълките се сервират нарязани, а не цели. Средната дневна консумация сред учениците се е увеличила до 238 грама в сравнение с 96 грама за цели ябълки.
Същите проучвания показват и намаляване на хранителните отпадъци. Отпадъците от ябълки са спаднали от 229 грама на 78 грама на ученик на ден, което е намаление с повече от 65%.
Децата с брекети или зъбни проблеми са съобщили, че нарязаните на резени ябълки са по-лесни за ядене.
Инициативата е в съответствие с програмата на ЕС за училищата, която предостави 130,6 милиона евро финансиране за плодове и зеленчуци през учебната 2023/2024 година. В Германия програмата достави над 9000 тона плодове и зеленчуци на 2,5 милиона деца в повече от 25 000 институции през учебната 2022/2023 година.
Food Freshly съобщава, че на училищата могат да се доставят органични ябълкови резени с трайност до 14 дни при съхранение в хладилник. Често срещаните сортове включват Gala, Pink Lady, Granny Smith и регионални ябълки. Резените са обработени с витамин С и минерали без консерванти.
Компанията заявява, че нейната роля включва експертиза в областта на преработката, трайността, безопасността на храните и оптимизацията на процесите, като същевременно работи с министерства, училища и преработватели на ябълки за разработване на мрежи около училищните програми за хранене.
Коментари