Най-напред се започва с ръжта, после е масовата сеитба на пшеницата, след това са ечемика и тритикалето, а последно твърдата пшеница

Ваня ВЕЛИНСКА

Всяка стопанска година е различна, трудно ще се намерят две напълно сходни, по-скоро доближаващи се в някои условия. Това е особено показателно през последните сезони, когато имаме изключително тежки условия, следствие на екстремния климат, изразявайки се в продължителни сушави периоди през лятото, а често и през есента.

Падналите незначителни количества валежи през месеците юни, юли, а и в началото на август създадоха трудности за предсеитбената обработка на полетата, където ще се сеят есенници - пшеница, ечемик, рапица, а също така и на самата сеитба.

Предполага се, че ако въобще има места, където да има някаква макар и малка влагозапасеност, то те са изключение. Въпреки че имаше някакви локални дъждове, дори през миналата седмица, високите температури бързо изсушиха почвата. Със сигурност, земеделците са в трудна есенна кампания.

Една от причините за лошите резултати, които и тази година има при есенниците на отделни места в страната, са

нарушените срокове на сеитба на житните култури

Да, условията са различни през годините, а и сроковете не са това, което бяха, но все пак не е съвсем така, казват специалистите. Науката и дългогодишната земеделска практика показват, че оптималният срок на сеитба на зърнено-житни култури в нашата страна е октомври.

През последните няколко години се наблюдава тенденция сеитбата да се изтегля по-рано - от началото на септември. Това се появи като практика отначало в Северна България, основно в много големите стопанства, които трябва да засяват десетки хиляди декари с есенни култури. В случая, разбира се, изтеглянето на сеитбата донякъде е оправдано. По-ранна сеитба, понякога дори и в средата на септември, в някои години се наблюдава и в Южна България. Препоръката на специалистите за земеделците, които сеят по-малко площи, е да не избързват толкова.

Защо не е препоръчително масово да се пристъпва към ранна сеитба през септември?

Една от причините да се избягва ранната сеитба е

нападението от вредители - болести,

както и неприятели - житни мухи, житен бегач и др.

Това, разбира се, не може да се избегне и при ранно поникналите октомврийски посеви.

Друга причина е, че в подходящи есенни условия, които не е изключено да се случат, растенията може доста да напреднат в развитието си и да достигнат до фаза вретенене. Дори вертененето да е съвсем в началото, това не е добре за културите.

Много неподходяща е ранната сеитба и на ечемика, тъй като вероятността от нападение на вирусната болест жълто вдуджаване е по-голяма.

Преобладаващо мнение на изявени наши учени е, че след 25 септември може да се започне най-напред със сеитбата на ръжта, след 1 октомври - да се пристъпи към масова сеитба на пшеница, а след 10 октомври - на ечемика и тритикалето, а последно се сее твърдата пшеница. Не се препоръчва засяване на ечемика през ноември, а когато не е направено, то при подходящи условия трябва да се извърши след Никулден или през следващата година - януари или февруари. Това е подходящо при зимно-пролетните сортове.

Разбира се, при сеитбата на есенните култури, а и не само на тях,

е задължително да се прави подходящ сеитбооборот

Тази практика често не се спазва, а това също се отразява на производствените резултати като цяло. Засяването на пшеница след пшеница не се препоръчва, но понякога се налага. В този случай се дава следната препоръка: трябва да се засее в края на оптималния срок, като задължително преди това е извършена подметка или оран веднага след жътвата.

Монокултурното отглеждане на пшеница в съвременните условия не е добра практика. Тъй като от години паленето на стърнища е забранено, то развитието на фузарийно кореново гниене е голям проблем, който към момента много трудно се контролира ефективно.

Много често през последните години сеитбата се извършва в сухи условия. В такива случаи трябва да се направи и валиране. Препоръката е

да не се прави засяване при шарена влага,

тъй като това води до частично изсъхване на посева

Нежелателно е и презасяване на провалени полета с намалена посевна норма.

С навлизането на минималните обработки и директните сеитби мненията на агроспециалистите продължават да са доста противоречиви. Някои са категорични, че в условията на силно засушаване - и въздушно, и почвено, тези практики не работят добре. Да, от икономическа гледна точка директната сеитба безспорно спестява доста разходи. От агротехническа обаче се нарушава дълбочината на сеитба, тъй като семената попадат на 2-3 см, а впоследствие възелът на братене се залага много плитко, което не е добре за растенията. Пшеницата не трябва да се сее плитко, както рапицата например.

Често през лятото и есента се наблюдават големи пукнатини в почвата и при директна сеитба част от семената могат да попаднат в тях. Не бива да се сее и разпръснато с тороразпръсквачки, както понякога се прави, макар и рядко, разбира се.

Честа грешка, която се допуска при сеитбата, е сеитбената норма

Всъщност в практиката се очертават няколко тенденции. Първа, използват се прекалено ниски норми на сеитба - около 10-15 кг/дка. Втора, прилагане на оптимална сеитбена норма - 24-25 кг/дка, като се отчитат кълняемите семена, например 500 семена на 1 кв. м. Това е класика, както казват специалистите. Тук обаче е възможно сеитбената норма леко да се завиши, когато има трудни условия по време на засяването. И трета, прилагат се ненужно високи посевни норми - от порядъка на над 30-35 кг/дка.

И ниските, и високите посевни норми са неправилни. По-малкото семена съответно води до по-редки и недобре гарнирани посеви, което създава и проблем със заплевеляването, резонно отразява се като цяло и на добива. При повечето семена има повече растения, които сгъстяват посева, но те са по-слаби и издължени, склонни към полягане при неблагоприятни условия - силни ветрове например.

И една много важна тема - изборът на сорт

Тук всеки има мнение - и семенарските компании, и земеделските производители с техния опит в практиката. Изборът на сортове без съмнение е много голям. Западната селекция безспорно властва по полетата ни през последните години, но производителите не трябва да подценяват и родната - имаме много добри сортове, които заслужават внимание. Основният принцип обаче при съставяне на сортовата листа на дадено стопанство е да не се разчита на 1 сорт, дори да е с най-добри показатели и то за няколко години. Минимум трябва да се засяват 3-4 сорта, което създава сигурност и намалява риска.

Храненето безспорно е показателят, който е определящ за добива при сравнително подходящи условия на средата и приложени добри практики. В съвременното земеделие

са разработени много добри технологии за хранене на културните растения,

които включват почвено и листно торене. Отдавна остана в миналото едностранчивото азотно торене. Практиката е да се стартира с предсеитбено торене с NP или NPK, като има различни комбинации. Напоследък се предлагат и много нови продукти, които са с защита на хранителните елементи, а също се освобождават постепенно в почвата, за да могат да се усвояват в по-продължителен период от време. Въобще възможностите при храненето на есенниците са много и разнообразни.

Към торенето обаче трябва да се подхожда много внимателно. Не е достатъчно да се изхожда само от това каква е необходимостта на дадената култура от хранителни елементи и тяхната наличност в почвата. През последните няколко години се видя, че

повечето храна и лоши останали фактори на средата,

водят до неблагоприятни последици

- полягане, жълтеене, дори частично изсъхване на участъци в полетата.

Така че подхранването е важно да се съобрази с конкретните условия за периода. Затова и много земеделци предпочитат да внасят торовете на 2-3 пъти, като се съобразяват с климатичните условия. Първо торят предсеитбено, а след това правят допълнително коригиращи подхранвания - най-често през или в края на зима до началото на пролетта.

Подготовката на площта е сред основните фактори
Подготовката на площта е сред основните фактори
Торенето - както преди сеитбата, така и след това, предопределя добива
Торенето - както преди сеитбата, така и след това, предопределя добива
Важно е да се постигне равномерно поникване и добре гарниран посев
Важно е да се постигне равномерно поникване и добре гарниран посев
Изборът на сорт и качеството на семената са друго важно условие за успешно производство
Изборът на сорт и качеството на семената са друго важно условие за успешно производство
Дълбочината на сеитба трябва да е прецизна, особено ако се прави директна сеитба
Дълбочината на сеитба трябва да е прецизна, особено ако се прави директна сеитба
До настъпване на студовете е добре посевът да е достигнал оптимална фаза не презимуване
До настъпване на студовете е добре посевът да е достигнал оптимална фаза не презимуване
Житните мухи са сред първите неприятели, които нападат младите растения
Житните мухи са сред първите неприятели, които нападат младите растения
Житните мухи са сред първите неприятели, които нападат младите растения
Житните мухи са сред първите неприятели, които нападат младите растения
Посевите трябва да се опазят от евентуалните вредители през есента
Посевите трябва да се опазят от евентуалните вредители през есента