Добивите са между 300 и 400 кг от декар с черупката, а обелени - около 280 кг
Фъстъци колкото искаш, но цената не я бива.
Това коментират производители от Садово, където открай време отглеждат тази култура. В момента ударно върви прибирането й на полето. "Започна в началото на месеца и до края на септември трябва да приключи", заяви пред "24 часа" кметът Димитър Здравков.
По думите му около 5000 декара са били засети с фъстъци, а преди години са стигали 100 000 дка.
Сушата не се е отразила толкова зле, тъй като наблизо минава река Марица и има вода за поливане.
"Всичко живо в момента е на полето и скубе фъстъци, обръща ги нагоре, за да изпръхнат и след това ги прибира. После следва ронене от корена и отново сушене. Последната процедура е изваждането на ядката. Работата е трудоемка. Но за съжаление цената падна на 4,50 лева за килограм на едро. Миналата година стигаше над 6 лева", оплакват се производители.
По думите им садовският фъстък е прочут със своята масленост, аромат и вкус. Като го погледнеш, си личи отдалеч къде е произведен.
"Добивите са между 300 и 400 кг от декар с черупка. А изчистен излиза 280 кг. Сушата изискваше повече напояване", коментира доц. Станислав Стаматов от института по растителни и генетични ресурси в Садово. По думите му местният фастък се отличава с нашарена едра ядка. "Нашите семена ги търсят в цяла Южна Европа, защото са с къс вегетационен период, а добивите са високи", допълни ученият.
Не само в Садово обаче отглеждат добри фъстъци. Промяната в климата през последните години позволила те да виреят и в Северна България. "В Шуменско, Разградско, Плевенско и Силистренско отчитат добри реколти, защото ползват наши семена", допълни доц. Стаматов.
Той също потвърди за спада в цената. "Ние сме малък производител и не я определяме. Китай диктува пазара, но техните са друг тип - основно за преработка", казва селекционерът.
На дребно обаче цената на садовския фъстък може да стигне и 8 лева за килограм.
Коментари