Испания отбеляза ръст на вноса на пресни плодове и зеленчуци през първата половина на годината (ППГ), съобщава Fruitnet.

Вносът се е увеличил с 9% по обем и 14% по стойност, според данни на Министерството на митниците и акцизите, обработени от Fepex, като общо възлиза на 2,4 млн. тона и 2,956 млрд. евро съответно.

Fepex отбелязва, че това поддържа възходящата тенденция, наблюдавана през последните години.

Вносът на зеленчуци от януари до юни се е увеличил до 1,2 млн. тона, което е с 11% повече от същия период на 2024 г., а стойността му е нараснала с 6% до 897 млн. евро.

Картофите запазват позицията си на най-вносен продукт не само сред зеленчуците, но и в цялата категория на селскостопанските продукти.

Вносът на картофи е 737 480 тона, което представлява 7% увеличение, докато стойността е намаляла с 7% до 306 млн. евро.

Лукът заема второ място сред вноса на зеленчуци, като отбелязва ръст от 32% в обем до 121 360 тона и 14% в стойност до 70 млн. евро през първата половина на 2025 г.

Вносът на плодове възлиза на 1,2 млн. тона и 2,058 млрд. евро, което представлява ръст от 7% в обем и 19% в стойност.
Средната цена на плодовете, внасяни в Испания, се е увеличила с 11% до 1,70 евро за кг.

Бананите, традиционно водещият плод на испанския пазар за внос, отново са начело с 211 288 тона по обем и 148 млн. евро по стойност.

Fepex посочи, че авокадото е отбелязало „значителен ръст", като се е превърнало във втория най-вносен плод по обем с 147 063 тона (ръст от 24 %), но най-вносен по стойност с 327 млн. евро, което е ръст от 17 %.

Ябълките са третият най-вносен плод, с лек спад от 3% в обема до 100 544 тона, докато стойността им се е увеличила с 4% до 111 млн. евро.