През последните три сезона европейските потребители станаха свидетели на рязко покачване на цените на ябълките, отбелязва EastFruit. Новият сезон е в разгара си и прогнозите на пазарните анализатори сочат възможно четвърто поредно покачване на цените – нещо напълно безпрецедентно за плода, който някога беше най-достъпният.

Сравнителните данни на EastFruit, фокусирани върху Източна Европа, разкриват колко драстично се е променила базовата линия само за три години. Подобни ценови модели, макар и по-малко драстични, са наблюдавани в Западна и Южна Европа.

В Молдова средните цени на едро за ябълките Golden Delicious, които са най-разпространеният сорт, са се повишили от 0,32 долара/кг през 2021/22 г. до около 0,67 долара/кг през 2024/25 г. Украйна отбеляза още по-рязко увеличение, като цената се повиши от 0,26 долара/кг до 0,69 долара/кг за същия период. Полша следва същата тенденция, като цените достигат около 0,60 долара/кг, в сравнение с 0,31 долара/кг през 2021/22 г. Предвид нарастващите търговски маржове, потребителите са свидетели на невероятно покачване на цените на ябълките.

„В Украйна цените на дребно на ябълките са с 60-70% по-високи от цените на бананите, два пъти по-скъпи от сливите и са на същото ниво или по-скъпи от портокалите, въпреки че е извън сезона за цитрусови плодове и те са необичайно скъпи", казва Андрий Ярмак, икономист от ФАО. Той посочва, че през септември-октомври цените на дребно на пресни ябълки ще спаднат, но все пак те ще останат по-скъпи от много вносни плодове и няколко местни алтернативи, което ще се отрази на потреблението. Подобна ситуация се наблюдава в цяла Европа.

Това рязко покачване на цените на пазарите сочи към структурна промяна: ябълките вече не са просто евтин избор за всеки ден. Климатичните промени, водещи до редовни щети от замръзване, термичен и друг постоянен стрес върху добивите, са намалили предлагането и качеството на продукцията.

Високото търсене от преработвателните сектори на концентрат от ябълков сок подкрепя тази тенденция на покачване на цените. А зад тази тенденция стоят и други проблеми, свързани с климатичните промени, които водят до по-ниско производство на концентрат от портокалов сок в Бразилия. По този начин ябълките, които традиционно биха постъпили в каналите за пресни продукти и биха обслужвали най-чувствителните към цените потребители, са пренасочени към преработката, което поддържа цените на едро стабилни и оказва натиск върху наличността.

Този натиск е малко вероятно да отслабне скоро. Прогнозите за сезона 2025/26 г. сочат, че ще има още една година с ниско производство на ябълки в Европа. Прогнозата на ЕС за производството през 2025/26 г. остава практически непроменена спрямо предходния сезон, като е с около 7,5 % под средната стойност за последните три до пет години.

Междувременно в цяла Европа потреблението на ябълки на глава от населението продължава да спада. Това е дългосрочна тенденция, която се обърна едва през 2020 г. по време на пандемията от COVID-19, но през 2021 г. потреблението на ябълки спадна до нивата отпреди COVID и продължи да спада.

Въпреки стабилния или дори нарастващ общ прием на плодове, ябълките губят позиции в полза на по-привлекателни или конкурентни по цена категории плодове. Според EastFruit основните бенефициенти от по-ниското потребление на ябълки са боровинките и други меки плодове, авокадото и екзотичните плодове като цяло. Категорията „здравословни закуски" също е отговорна за частичното намаление на потреблението на ябълки.

„Световната търговия с пресни ябълки е в застой с лека тенденция към спад през последните 8-10 години. От една страна, това беше възможно благодарение на подобрената генетика и по-добрия достъп до технологии, което стимулира местното производство и замества вноса, но от друга страна, износът на много други плодове се увеличава с 6-8% годишно и повече. Това предполага, че производителите и търговците на ябълки ще се сблъскат със значителни предизвикателства в следващите години, въпреки подобрените маржове през 2021-2025 г.", заключава Андрий Ярмак.