Ново проучване на EIT Food Consumer Observatory идентифицира теми, които влияят върху мотивацията и способността на младите хора да правят кариера в земеделието.


Факторите, които мотивират младите хора да обмислят кариера в селското стопанство, включват желанието да правят добро, възможността да изградят научна кариера, възможността да бъдат предприемачи и идеалистичното възприятие за работа на открито и близо до природата.

Демотивиращите фактори включват възприятието, че кариерата в селското стопанство е физически изтощителна, изолираща и рискова откъм финанси.

Имиджът на кариерата в селското стопанство сред младите хора в Европа е разработен от EIT Food Consumer Observatory. EIT Food се подкрепя от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), орган на Европейския съюз.

EIT Food Consumer Observatory препоръчва по-нататъшни проучвания по тази тема, за да се даде възможност за по-целенасочени и ефективни стратегии за комуникация и ангажираност в сектора.

Ново проучване, публикувано в края на юни, изследва как технологичните, устойчивите и политическите развития влияят върху възприятието на младите хора за кариерата в селското стопанство. То идентифицира теми, които мотивират или демотивират хората да се включат в селскостопанския сектор, както и фактори, които влияят върху способността на младите хора да започнат кариера в земеделието.

С 35% от европейските земеделски производители на възраст 65 години или повече и само 11% на възраст под 40 години Европа се сблъсква с „проблема с младите земеделски производители", който може да има сериозни последствия за бъдещата продоволствена сигурност, както и за устойчивостта на климата.

Проучването разкрива, че младите хора, които правят избор на професия, виждат кариерата в селското стопанство като възможност да допринесат за общността, да изпълняват важна обществена функция и да имат принос за устойчивостта. Младите европейци са също така ентусиазирани от технологичните разработки в селскостопанския сектор и от възможността земеделието да предложи висококвалифицирана и научна кариера.

Въпреки това, младите възприемат професията на земеделски производител като потенциално несигурна и с недостатъчно възнаграждение за тежкия физически труд, като много от тях изразяват мнението, че земеделските производители не са уважавани и ценени в обществото.

Проучването на Обсерваторията за потребителите 

има за цел да започне дискусия

за факторите, които карат младите хора да се откажат от кариера в селското стопанство, и как тези пречки могат да бъдат преодолени. То идва в критичен момент за агросектора, след публикуването по-рано тази година на Визията на Европейската комисия за селското стопанство и храните, в която се признава необходимостта да се насърчават бъдещите поколения да избират кариера в сектора.

Резултатите от проучването дават повод за първоначални препоръки, свързани с това как политиците, образователните институции и индустрията могат да комуникират по отношение на професиите в земеделието и да подобрят ангажираността на младите хора – особено на тези, които нямат пряк опит в селското стопанство.

Тези

препоръки

включват намаляване на риска на кариерите в агросектора чрез надеждни политики, които осигуряват подкрепа и стабилност, както и помагане на младите хора да разберат, че професиите в този сектор могат да бъдат вълнуващи технологични кариери, като се изясни статутът на иновациите в него.

Клаус Г. Грунерт, професор по маркетинг в Университета в Орхус и ръководител на Обсерваторията за потребителите, заявява: „С едва 11% от земеделските производители в Европа на възраст под 40 години привличането на младите хора към земеделската професия никога не е било по-важно. Набирането на земеделските производители на утрешния ден, които ще бъдат пионери в приемането на устойчиви практики, е от съществено значение, ако искаме да изхранваме нарастващото население. Нашето проучване посочва няколко области, в които комуникацията с младите хора и ангажираността им от страна на селскостопанския сектор и по-широката индустрия могат да бъдат подобрени. Една от тях е по-ефективното комуникиране на ролята на технологиите в кариерата в селското стопанство, като се привлича интересът на младите хора към научни кариерни пътеки. Трябва да стане ясно, че селското стопанство е нещо повече от ръчен труд – то предлага възможност за изграждане на високоспециализирана и техническа кариера".

Проучването също така подчертава колко е важна яснотата за видовете роли, които са налични в агросектора, както и нивото на възнаграждение, което може да се очаква за всяка от тях, за да се елиминира несигурността, свързана със стабилността на работното място и финансовия риск. Подчертава се и необходимостта от достъпни модели за подражание за младите хора, които нямат пряк опит в селскостопанската професия.

Карл Едуардс, директор по образование и обществено участие в LEAF (Linking Environment And Farming), който е бил интервюиран в рамките на проучването, казва: „Младите хора искат по-силни връзки с агропромишлеността, а практическото обучение е ключът към това. Ако не могат да видят или да изпитат земеделието, те няма да го ценят или да го разглеждат като кариера. Представянето и излагането са ключови за това секторът да се възприема като достъпен".

Екипът за образование и обществено участие на LEAF

работи с училища и земеделски производители

в цяла Великобритания, за да въведе устойчивото земеделие в практиката във фермите и в класните стаи.

EIT Food Consumer Observatory подчертава необходимостта от по-нататъшни проучвания в тази критична област и търси сътрудници за последващо количествено проучване, за да определи кои фактори са най-важни за кои групи потенциални фермери. Това ще позволи по-целенасочена и ефективна комуникация и ангажираност с младите хора, както и еталон за оценка на въздействието във времето.

София Кун, директор „Обществени проучвания и ангажираност" в EIT Food, заявява: „Предвид дългосрочното значение на селското стопанство, точните и обширни данни са от съществено значение за формирането на политики, инвестиции, образование и работа с младите хора, които обмислят кариера в сектора. Проследяването на възприятията, стремежите и препятствията от година на година ще позволи на заинтересованите страни да наблюдават напредъка и да коригират стратегиите си въз основа на реалните резултати. Насърчаваме всички лица или организации, които проявяват интерес към партньорство с Обсерваторията за потребителите по този спешен приоритет, да се свържат с нас. Само с точни прозрения можем да премахнем пречките, които възпрепятстват младите хора да се насочат към кариера в селското стопанство, и да гарантираме устойчивостта на сектора в бъдеще".

В проучването са участвали 30 млади хора от 12 европейски държави. Изследователите са провели интервюта и с пет европейски експерти по селскостопанско развитие, образование и избор на кариера.