6 начина да я използвате

Изпили сте си сутрешното кафе? Не бързайте да изхвърляте утайката! Тази ароматна пулпа може да е истинско съкровище за вашата градина. Утайката от кафе може да се превърне в естествен тор, да предпази реколтата от вредители и дори да изплаши котките на съседите.

Как да дадете втори живот на утайката от кафе и да помогнете на растенията да разцъфнат? Но ви предупреждаваме веднага: всички наши съвети могат да се използват само ако пиете кафе без захар, мляко, сиропи или други добавки.

Естествен тор 

Утайката от кафе е богата на азот, калий и фосфор, които са ключови елементи за растежа на растенията. Просто го смесете с почвата или го поръсете на тънък слой върху повърхността на лехите. И не се притеснявайте за киселинността.

След приготвяне и изпиване на кафето, pH на оставения пулп от кафето е почти неутрално. Разбира се, такова хранене няма да бъде толкова ефективно, колкото специалните препарати, но със сигурност няма да навреди.

Използвайте само суха утайка и не прекалявайте - 1-2 чаши на 1 кв. м е достатъчно.

Утайката от кафе може да се използва и като субстрат за отглеждане на магданоз, копър и босилек, но в този случай зелените култури ще изискват торене с комплексни торове.

Контрол на вредителите

Охлювите, мравките и дори листните въшки не харесват кофеина. Поръсете земята около растенията, създавайки „бариера" от посегателствата на тези живи същества. За да засилите ефекта, смесете пулпата със счукани яйчени черупки. Но не забравяйте: методът работи само при сухо време – първият дъжд ще отмие „защитния слой". По този начин няма да защити листата на растенията за дълго: такава „защита" ще отлети при първия полъх на вятъра.

Сладкото кафе или кафето с добавки само ще привлекат вредители!

И отново, трябва да се уточни, че професионалните продукти са много по-ефективни в борбата с вредителите.

Добавка към компост 

Добавете остатъка от вашето кафе в компостера като „зелен" компонент. Това ще ускори разграждането на органичната материя и ще обогати компоста с азот.

Комбинирайте утайката от кафе с „кафяви" съставки (листа, хартия, сено, дървени стърготини), за да избегнете излишната влага.

Не бива да има твърде много утайка от кафе в компоста, но дори и да пиете кафе няколко пъти на ден, е малко вероятно да прекалите и да надвишите дозата.

Ароматен мулч 

Смесете кафеената утайка със слама или дървени стърготини, за да получите отличен мулч. Това ще задържа влагата, ще потисне растежа на плевелите и постепенно ще освобождава хранителни вещества в почвата.

Не използвайте смляното кафе в чист вид - то може да се слепи и да блокира достъпа на въздух.
Като алтернатива, утайката от кафе може да се разстила на тънък слой и след това да се покрие с едър мулч, като например дървесна кора.

След дъжда, кафето ще се абсорбира в почвата и ще служи по-скоро като тор, отколкото като мулч. Което също не е лошо.

"Стръв" за земни червеи 

Добавете утайка от кафе към градинските си лехи, за да привлечете земни червеи. Червеите разрохкват почвата, подобрявайки нейната структура, а отпадъчните продукти от жизнената им дейност са естествен биохумус.

С помощта на утайка от кафе можете да подготвите лехите предварително: изкопайте, отстранете плевелите, покрийте със слой утайка от кафе, покрийте с шперплат за няколко дни. През това време червеите ще свършат много полезни неща, което значително ще увеличи шансовете за добра реколта.

Репелент за котки

Омръзна ли ви да гоните котките на съседите, които ровят в лехите ви? Разпръснете утайка от кафе между растенията - миризмата ѝ ще изплаши мустакатите „вредители". За хората ароматът е почти незабележим, но котките определено ще го „оценят".
За да бъде този метод ефективен, слоят почва трябва да е внушителен (поне 1-2 см) и ще трябва да се подновява след всеки дъжд или поливане. Дори без влага, на открито, ароматът бързо се изпарява.