Турция представи нов сорт сушени смокини, „Siyah Orak" (черен сърп), създаден чрез съвместни научни изследвания, насочени към подобряване на отглеждането на смокини с акцент върху ползите за здравето. Инициативата включва Института за изследване на смокините в Ербейли (част от Министерството на земеделието и горите), Университета Еге и Технологичния институт в Измир и беше подкрепена от Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TÜBİTAK).
Смокините „Siyah Orak" съдържат високи нива на фенолни съединения и антоцианини, които са свързани с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Изследователите отбелязват, че сортът показва и по-голяма устойчивост към афлатоксини – токсини, свързани с плесен, които представляват предизвикателство за износа на сушени плодове.
Турция в момента изнася около 67 000 тона сушени смокини годишно, предимно от сорта „Сарилоп", отглеждан в регионите Айдън и Измир. Според Международния съвет за ядки и сушени плодове този износ е донесъл около 300 милиона долара през 2023 г.
Смокинята „Черен сърп" се позиционира като допълнение към съществуващото производство, а не като негова заместителка. Нейните отличителни характеристики, включително по-тъмен цвят, по-ниско съдържание на захар и по-високо съдържание на антиоксиданти, могат да бъдат привлекателни за различни пазарни сегменти. Производството на фиданки чрез техники за тъканна култура е в ход, като се очаква първоначалните насаждения да обхванат около 1000 акра. Разширяването ще се осъществи чрез модели на договорно земеделие, като производителите ще получат техническа и финансова подкрепа.
Изследователите предполагат, че сортът „Черен сърп" може да помогне на Турция да получи достъп до пазари, които понастоящем внасят сортове черни смокини, като например американската Black Mission („Черна мисия"). При достатъчно широко разпространение националното производство на сушени смокини може потенциално да се увеличи от 70 000 на 100 000 тона през следващото десетилетие.
Според Международния съвет за ядки и сушени плодове Турция е отчела приблизително 49% от световния износ на сушени смокини през 2023 г. Въвеждането на нови сортове като Siyah Orak е част от по-широките усилия за подкрепа на диверсификацията на производството и задоволяване на променящите се изисквания на международния пазар.
Коментари