Критичният период за растенията е от появата на флаговия лист до края на цъфтежа, особено от развитие на първия осил до пълната поява на класа
Кафявата ръжда по пшеницата е болест, която в отделни години създава сериозни проблеми и води до загуба на реколтата. Заразата може да се прояви както през есента, така и по-късно през вегетацията на житната култура.
Почти ежегодно в нашата страна има условия, които са изключително благоприятни за развитие на заразата. Тя се провокира при интензивни валежи и топло време (20-25°С), каквито имахме и през изминалите дни.
Тоест при наличие на зараза в посева и валежни условия, съчетани с благоприятна температура, заразяването и развитието на болестта са съвсем реални.
По листата, по-често откъм горната им страна и по листните влагалища, се появяват елипсовидни или леко удължени ръждивокафяви купчинки от уредоспори с размери 1-2 мм. Около спорите, в зависимост от чувствителността на сорта, се появява по-широк или по-тесен хлоротичен венец. При благоприятни условия те се увеличават и покриват значителна част от повърхността. Листата се усукват и изсъхва преждевременно. По-късно от долната страна на листата се образуват дребни и черни телиоспори.
Вследствие на заразата зърната остават дребни, спаружени и с влошени хлебопекарни качества.
Болестта се причинява от гъбата Puccinia recondita. Патогенът има пълен цикъл на развитие. В районите с по-топъл и умерен климат заразата може да презимува като мицел и като уредоспори в основния гостоприемник, където през пролетта става масово образуване на нови уредоспори.
Покълнването им става в капка вода най-бързо между 10-20°С, но е възможно и при по-студено време - минус 1-2°С, както и при по-горещо - до 31°С. В най-благоприятните температурни граници инкубационният период е само 5-6 дни и се удължава при отклоняване от тези температури – 5-18 дни.
Появата и разпространението на болестта може да се провокира от обилно азотно торене, както и отглеждане на чувствителни сортове. Заразата може да се развие още рано през пролетта, но практиката показва, че най-често масовото нападение започва след появата на класа, като късно зреещите сортове се нападат по-силно. Критичният период за растенията е от появата на флаговия лист до края на цъфтежа, особено от появата на първия осил до пълната поява на класа.
Загубите в добива най-често са до 10-20%, но могат да достигнат и до 30% при благоприятни условия за развитието на патогена.
И при много слабо нападение от кафява ръжда, то това се отразява върху броя на зърната в класа и тяхната абсолютна маса. Най-големи загуби се отчитат, когато болестта обхване флаговия и подфлаговия лист на растенията. При по-ранна зараза и развитие на болестта през вегетацията, растенията изостават в растежа, братят по-слабо и дават по-дребни класове, а зърното е с влошено качество.
Какви мерки може да се вземат срещу кафявата ръжда по пшеницата четете в новия брой на в. "Български фермер" от 5-11 май 2025 г.

Коментари