Повалянето на прасето за клане не е лесна работа - иска си майсторлък. В противен случай има риск да ухапе стопанина!
Затова трябва да се спазват определени правила:
1) Поне 2 седмици преди клането спрете всякакви лекарства.
2) 24 часа преди клането не давайте на прасето никаква храна, а само вода. Така обработката на червата ще бъде по-лесна.
3) Преди да хванете прасето, го залъжете с нещо вкусно – например с трици, попарени с мляко и захар.
4) Повалете прасето и задръжте неподвижни предния и задния крак, които са откъм земята. Така животното не може да се изправи или премести.
5) По-едрите животни се повалят, като се завързват предният и задният им крак, прави се клуп на зурлата и въжето се прекарва между крайниците.
6) Ножът се вади от канията (класически ловджийски нож) едва след като е сигурно, че помагачите са хванали прасето здраво.
7) Важно е закланото животно да се обезкърви добре, защото непълното обезкървено месо се разваля бързо.
Коментари