Повечето от тях се приемат като декоративни, но всъщност са и с хранителна стойност

Облепиха

В началото на есента в градината се „появяват" красивите плодове на облепихата, които са обагрени в жълто или оранжево и събрани на гроздове. У нас видът се отглежда предимно като декоративно растение и почти не се използва за храна. А това е пропуск, тъй като плодовете му, които са леко сладко-кисели, са истински мултивитаминен концентрат. В тях се съдържат витамините A, B1, B2, B3, B6, C, E, K и др., а също така масло, богато на каротеноиди, ценни микроелементи, фитонциди и органични киселини.

И, разбира се, преди всичко наслада за очите - прекрасните клони на храстите или дърветата, буквално обсипани с ярки плодове, които се запазват без проблем и в студените месеци.

Шипка

Различните сортове узряват през август-септември или дори през септември-октомври. Плодовете на шипката съдържат изключително високо количество витамин С - 40-50 пъти повече, отколкото лимона, други витамини, флавоноиди, каротеноиди, пектини, органични киселини, макро- и микроелементи - поради което са ценни лечебни суровини както в официалната, така и в народната медицина.

Шипката има общоукрепващо действие, стимулира устойчивостта на организма към вредни въздействия, ускорява възстановяването на тъканите, намалява съдовата пропускливост, има положителен ефект върху въглехидратната и минералната обмяна, има противовъзпалителни свойства.

Офика

Плодовете на офиката, събрани в грандиозни гроздове, са подходящи за консумация, дори са доста вкусни. Съществуват разнообразни сортове, които са различно обагрени - и листата, и плодове, което ги превръща в перфектната декорация за есенната градина.

Дори когато листата напълно окапят, по клоните остават да висят цветни плодове, които не падат дори под тежестта на снега и привличат птици в градината.

Между другото, пресните плодове от офика често имат горчив вкус, но първата слана води до туширането й и горчивината изчезва.

Арония

Култивираната арония се превърна в любим вид сред градинарите. Това се дължи не само на красивия вид на храста, но и на многото ползи - декоративен, медоносен, хранителен и лечебен.

Плодовете на аронията, узряват през септември, те са черни, с матова повърхност, сочни, имат кисело-сладък, но леко стипчив вкус. Плодове са богати на витамини - особено P, E и C, антиоксиданти и широка гама от микроелементи – много ценни са йодните съединения в състава, както и борът и флуорът.

Калина

Сочните плодове на червената калина се използват широко не само в кулинарията, но и в народната медицина и във фармацията, тъй като имат уникален мултивитаминен и богат макро- и микроелементен състав, помагащ при много заболявания.

Плодовете на калината узряват през септември-октомври и, подобно на офиката, в началото имат отчетлив горчиво-стипчив вкус, който изчезва след настъпването на студеното време.

А кораловочервените плодове на калината украсяват градината не само през есента, но и през цялата зима, без да падат дори след тежки студове (освен ако, разбира се, не станат деликатес за птиците).

Глог

Горският вид, който може да се отглежда и в дворните градини, остава свеж през късната есен и зимата - плодовете му също се запазват на клоните дори под снега. Растението е ценно не само като непретенциозен жив плет и красиво цъфтящо медоносно растение, но и като плодова хранителна и лечебна култура.

Плодовете на глога могат да бъдат бледо оранжево-жълти, червени, ярко оранжеви, дори почти черни. Те имат приятен освежаващ вкус, сочни и месести са, а продуктите от тях помагат на хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, нивата на холестерола, подпомагат организма в борбата с хроничната умора и стреса.

Дрян

Овощният вид се отглежда като невзискателно, ранно цъфтящо, декоративно растение, отлично за изграждане на жив плет. Плодовете на дряна са сочни, миришат приятно, имат сладък и кисел вкус, тръпчив, леко стипчив и се използват широко в кулинарията.

И не само - биологично активните компоненти, които съставляват плодовете (особено много витамин С), нормализират кръвното налягане, предотвратяват склерозата и затова дрянът се използва като общо укрепващо, тонизиращо, противовъзпалително и антитемпературно средство, както и при заболявания на стомашно-чревния тракт.