Те са родовити и с високо качество на плодовете, а и с добра толерантност на основните болести по черупковата култура
Орехът се превърна в една от интересните и доходни култури в родното земеделие през последните години. Създаването на орехово насаждение никак не е лесно начинание, но в перспектива се определя като успешен земеделски бизнес.
Изборът на сортове при създаване на нова градина е от решаващо значение за развитието на дърветата като цяло. Съвременните реалности изискват да се отглеждат сортове, които имат различна толерантност на вредители и стресови условия, но също така, разбира се, да са родовити и с високо качество на плодовете.
През годините родната селекция е създала много сортове, които са добре приспособени към нашите условия и имат добри качествени характеристики.
Кои са най-известните ни и утвърдени в практиката сортове орехи:
- Перущински
Сортът е утвърден през 1965 г.
Дървото има силен растеж, като образува голяма и рядка корона. Цъфтежът е късен.
Сортът е скороплоден, с много добра и редовна родовитост. Той се използва за стандарт, като се сравнява с родни и чужди сортове орехи.
Плодовете узряват в края на август и началото на септември. Те са средноедри, с продълговато-цилиндрична и леко закръглена форма. Черупката е мека, лесно се чупи. Ядката е плътна, със сламеножълт цвят.
Сортът е устойчив на бактериоза и слабо чувствителен на антракноза.
- Извор 10
Сортът е утвърден през 1979 г.
Дървото образува сравнително рядка корона и е с характерна обрастваща дървесина. Има добра родовитост още на 4-5-годишна възраст.
Сортът е със средно късен цъфтеж и е много добър опрашител.
Плодовете узряват едновременно към средата на септември. Те са средно едри до дребни. Формата им е продълговата. Черупката е тънка, лесно чуплива.
Ядката е плътна, със сламеножълт цвят.
Сортът устойчив на бактериоза и силно чувствителен на антракноза.
- Кукленски
Сортът е утвърден през 1978 г.
Дървото е с умерен растеж, образува много обрастваща дървесина.
Сортът е с добра устойчивост на ниски зимни температури.
Плодовете узряват през втората половина на септември. Те са средно едри до дребни. Формата им е продълговато-цилиндрична. Черупката е мека, лесно се чупи. Ядката е плътна, със сламеножълт цвят.
- Шейново
Извор 10
Сортът е утвърден през 1965 г.
Дървото е със силен растеж. Образува голяма корона, като клоните са увиснали, което е много характерен признак за сорта.
Отличава се с добра и редовна родовитост.
Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, до средно едри. Черупката е мека, лесно се чупи. Ядката е плътна, със сламеножълт цвят.
Сортът е устойчив на бактериоза и слабо чувствителен на антракноза.
- Силистренски
Сортът е утвърден през 1967 г.
Дървото е с умерен растеж, като образува сравнително малка и рядка корона. Сортът е скороплоден, с отлична родовитост.
Плодовете узряват почти едновременно в средата на септември. Те са средно едри. Формата им е продълговато-цилиндрична. Ядката е плътна, сламеножълтеникава на цвят. Качеството на ядката е отлично.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
- Пловдивски
Сортът е утвърден през 1968 г.
Дървото има силен растеж, образува куполовидна и рядка корона.
Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, с цилиндрична форма. Черупката е дебела и здрава, трудно чуплива. Ядката е плътна и с отлично качество.
Сортът устойчив на бактериоза и антракноза.
- Сливенски
Сортът е утвърден през 1965 г.
Дървото е със силен растеж, образува голяма и рядка корона. Сортът е с много добра родовитост.
Плодовете узряват в края на септември. Те са едри, формата им е продълговато-цилиндрична. Черупката е мека, чупи се лесно. Ядката е плътна.
Сортът практически е устойчив на болести по ореха.
- Дряновски
Сортът е утвърден през 1965 г.
Дървото е със силен растеж, като образува сравнително рядка корона.
Плодовете узряват през втората половина на септември. Те са много едри, имат продълговато-заоблена форма. Черупката е средно дебела, но лесно чуплива. Ядката е плътна и с високо качество.
Сортът е устойчив на антракноза, но е слабо чувствителен на бактериоза и слънчев пригор.
- Джиновски
Сортът е утвърден през 1965 г.
Дървото е със силен растеж, като образува голяма и средно сгъстена корона. Сортът е скороплоден и с много добра родовитост.
Плодовете узряват към края на септември. Те са едри, до средно едри. Имат продълговато-яйцевидна форма. Черупката е средно дебела, но лесно чуплива. Ядката е плътна, сламеножълта и с високо качество.
Сортът е устойчив на бактериоза и слабо чувствителен на антракноза.
- Райков орех
Сортът е утвърден през 1983 г.
Дървото има умерен растеж, образува овална корона. Сортът е устойчив на зимни студове, както и на късни пролетни мразове.
Скороплоден е, с добра и редовна родовитост.
Плодовете узряват през втората половина на септември. Ядката е плътна.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
- Прославски
Сортът е утвърден през 1965 г.
Дървото има умерен растеж, образува сравнително по-малка овална корона. Сортът е скороплоден, с много добра и редовна родовитост.
Има сравнително късен цъфтеж. Устойчив е на ниски зимни температури.
Плодовете узряват едновременно в средата на септември. Те са средно едри, с продълговато-цилиндрична форма. Черупката е средно дебела, но лесно чуплива. Ядката е плътна, има сламеножълт цвят.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
- Пробуда
Сортът е утвърден през 1967 г.
Дървото е с умерен растеж, образува кълбовидна корона. Сортът плододава редовно и много. Плодовете узряват през втората половина на септември. Те са средно едри, имат продълговата форма. Ядката е плътна и със сламеножълт цвят.
- Конкурент
Сортът е утвърден през 1968 г.
Дървото е с умерен растеж, образува кълбовидна и широка корона. Плододава добре и редовно. Плодовете узряват през втората половина на септември. Те са едри, формата им е продълговата. Черупката е тънка, лесно чуплива. Ядката е плътна.
- Кърджали
Сортът е утвърден през 1973 г.
Дървото има силен растеж, образува овална и средно сгъстена корона. Сортът е с ежегодна добра родовитост. Плодовете са средно едри, формата им е продълговато-цилиндрична. Черупката е тънка, лесно чуплива. Ядката е плътна.
Бел. ред.: Повечето от снимките са илюстративни, не отговарят на описаните сортове.





Коментари