По-добре е да го давате сутрин, а вечер - сухо зърно. Кашата обикновено включва цели или натрошени зърна и варени кореноплодни зеленчуци. Добавят се и:

• трици;

• парчета хляб;

• варена риба;

• други остатъци от масата (чаени листа, какао).

Всичко това се смесва с:

• вода или суроватка;

• кисело мляко;

• обезмаслено прясно мляко;

• обезмаслено мляко и месен бульон;

• използват се отвари от тестени изделия, картофи и ориз.

Уверете се, че

сместа е рохкава, ронлива

и не се слепва на буца.

Това може да навреди на пилетата, причинявайки запушване на носните проходи и възпаление на лигавиците.

Не забравяйте да добавите към храната:

• клонки от грах;

• люцерна;

• детелина;

• копър;

• върхове от моркови;

• листа от маруля;

• както и паднали плодове от ябълкови и крушови дървета, предварително нарязани.