Кокошите яйца са любим хранителен продукт за мнозина. Повечето хора предпочитат яйца с по-ярък жълтък - по-жълт или дори оранжев. Едни смятат, че такива яйца са особено полезни и вкусни, други са сигурни, че съдържат най-голямо количество вещества, необходими на тялото. А за някои, такъв показател като външната привлекателност също е важен - ярко оранжевият жълтък е красив.

Жителите на различни страни имат различни вкусове по този въпрос.

  • В скандинавските страни предпочитат яйца с мек жълт жълтък;
  • Любимият яйчен жълтък на французите е портокаловият цвят;
  • В Централна Европа се предпочитат жълтъците с ярък жълт оттенък;
  • Нашите сънародници са твърдо убедени, че колкото по-тъмен е жълтъкът, толкова по-здравословен е продуктът.
  • Има и мнение, че оранжевият жълтък е характерен за „естествените", висококачествени яйца.

От какво всъщност зависи цветът?

Какъв цвят ще бъде яйчният жълтък, дали жълтъкът ще бъде оранжев или жълт, повече или по-малко наситен, зависи не от качеството, а от състава на фуража. За да се получат висококачествени и здравословни яйца, кокошките носачки в птицефермите се хранят със специални балансирани фуражи, които включват всички хранителни вещества, от които се нуждаят птиците. Ако цветът на жълтъка не е ярък, а по-спокоен, това не означава, че пилето е било хранено с нискокачествена храна, просто храната е била различна. Но има вероятност, ако жълтъкът е тъмно жълт или оранжев, причината да е в някакви химически добавки или оцветители.

Растителни компоненти във фуража

На въпроса защо яйцето има оранжев жълтък може да се отговори чрез разбиране на особеностите на диетата на кокошките носачки. Основните елементи в храната за пилета са пшеница и царевица, както и различни билкови добавки, които помагат на храната да се смила. За различните породи пилета се изготвят различни програми за хранене, като всяка програма включва до 40 различни елемента. Дали яйцата имат оранжев или жълт жълтък зависи от включените хранителни компоненти.

Хранителните програми за носачките включват разнообразни добавки. Оранжевият цвят е присъщ на вещества като каротеноиди - органични пигменти, съдържащи се в различни растения и изпълняващи важни функции в организма (витамин, антиоксидант, регулатор).

Например царевицата съдържа пигмента зеаксантин и ако това зърно преобладава в храната, тогава яйцата ще имат оранжев жълтък, дори може да има червеникав оттенък. Люцерната има високо съдържание на лутеин, който е жълт на цвят.

Пигменти се намират и в други зеленчукови и плевелни растения:

  • глухарчета;
  • зеле;
  • морков;
  • магданоз;
  • невен;
  • спанак;
  • босилек;
  • домати;
  • ряпа.

Царевицата, куркумата, пресните билки и особено глухарчетата са отговорни за интензивността на жълтеникавостта, а червеният пипер е отговорен за зачервяването на жълтъка.

Какво влияе на цвета на яйчния жълтък

С какво трябва да храните пилетата си, за да получите портокалов жълтък?

  • Когато използвате билково брашно, което се състои от сушени растения: люцерна, детелина, житни треви, можете да получите ярко оранжев жълтък.
  • Тревното брашно с преобладаване на люцерна съдържа вещества, които насърчават растежа на младите птици и влияят върху продуктивността на пилетата.
  • Копривата също е богата на каротеноиди и също се добавя към храната.
  • Морковите и тиквата са отлична добавка, съдържаща не само каротин, но и други полезни елементи.

Но се случва, че производителите, за да постигнат по-наситен цвят, специално въвеждат вещества във фуража не само от растителни компоненти. Възможно е в големите птицеферми това да са добавки, които включват химически пигменти.

Оцветяването на яйцата при кокошките се повлиява по време на разходките на чист въздух. Носачките пасат свободно, те консумират различни растителни и животински компоненти.

Зависи ли категорията на яйцето 

от цвета на жълтъка?

На първо място, категорията на яйцата зависи от техния размер - колкото по-големи, толкова по-висока е категорията. Теглото на яйце от първа категория е от 55 до 65 грама, трета 35-45 грама, втора - между тях. Най-големите яйца са от най-висока категория.

Размерът на яйцата зависи и от различни други фактори, най-вече от възрастта на кокошката –

младите носачки снасят малки яйца

Размерът се влияе и от теглото на самото пиле, а дали една птица е голяма или не зависи от нейната порода и условията на отглеждане - включително храната. В зависимост от различните варианти в диетата на птицата, цветът на жълтъка може да бъде повече или по-малко наситен.

  • Но много бледият му цвят може да показва, че храната не е напълно балансирана.
  • Яркият, оранжев жълтък в яйцето може да е резултат от възможни химически добавки.

Що се отнася до цвета на черупката,

това няма връзка нито с цвета, нито с качеството и категорията на яйцата - просто тъмно оцветената кокошка снася яйца с тъмна черупка, бялата кокошка снася бели.

Чудесен начин да направите жълтъка на едно яйце по-ярък е да използвате фуражна добавка, която ще му придаде оранжев оттенък. Добавката се състои само от естествени съставки. Има доста високо съдържание на протеини, без които е невъзможно развитието на продуктивните качества на носачките. Ето и предимствата от добавката:

  • подобрява апетита на младите пилета и носачки;
  • подобрява усвояването на хранителните вещества от храната;
  • увеличава производството на яйца при пилета и кокошки;
  • подобрява здравето им.

Давайте витамини на пилета и кокошки

За да могат домашните птици – пилета и кокошки, да се чувстват комфортно, да не се разболяват, да снасят яйца и да имат здраво потомство, те трябва да получат необходимото количество витамини. За активен живот и устойчивост на домашните птици към инфекциозни заболявания са необходими много витамини, а не само добре познатите, като D и C.

Всъщност има много по-значими витамини и всеки е отговорен за определени процеси в тялото:

  • Витамин А е нужен на пилетата от първите дни на живота им: насърчава растежа и нормалния метаболизъм. Възрастните кокошки, получаващи този витамин, снасят големи яйца с ярко жълти жълтъци.

Ако жълтъкът е избледнял, струва си да допълните диетата с витамин А. При липса на този витамин пилетата често се разболяват, кожата и роговицата им стават сухи. Каротинът, който се превръща във витамин А в тялото, се съдържа в морковите, детелината, люцерната, рибеното масло и яйчния жълтък.

  • Витамин D е незаменим помощник за изграждането на костната тъкан. Този витамин помага да се избегне такова ужасно заболяване на птиците като рахит. Ясен признак за дефицит на витамин D са омекналите черупки на яйцата или изобщо яйцата без черупки. Този витамин се синтезира, когато птицата се разхожда на слънце, но през зимата ултравиолетовото лъчение не е достатъчно. Затова на птиците се дават ултравиолетово облъчена мая и сенно брашно.
  • Витамин Е подобрява имунитета при пилета и кокошки, нормализира функциите на нервната и мускулната тъкан. Този витамин също влияе върху производителността: с неговия дефицит носачките снасят неоплодени яйца, а петлите развиват стерилност. Вит. Е се съдържа в зародиши от покълнали пшенични семена, царевица, грах, яйца, мляко и растителни масла.
  • Витамините от група В, която е много обширна - това са B1, B2, B6 и B12. Освен това всички те са много важни за пълното функциониране на ендокринната жлеза, храносмилателната система и лигавиците. Липсата на тези витамини може да причини увреждане на мускулите, недоразвитие на ноктите и перата, кожни заболявания и ниска люпимост на яйцата. Източници на витамини от тази група са извара, бобови и зърнени семена, трици и рибно брашно.

Размерът на яйцата зависи от различни фактори - най-вече от възрастта на кокошката – младите носачки снасят малки яйца.
Размерът на яйцата зависи от различни фактори - най-вече от възрастта на кокошката – младите носачки снасят малки яйца.