Класическа напитка с лимон, както и интересни варианти с ягоди, череши, кондензирано мляко и др.

1. Класическа, с лимон

Продукти: 350 г захар, 2 литра вода, 350 мл прясно изцеден лимонов сок.

Приготвяне: Изсипете захарта в малка тенджера и добавете 250 мл вода. Разбърквайки, оставете течността да заври на умерен огън и гответе, докато кристалите се разтворят.

Охладете сиропа до стайна температура, след което го поставете в хладилника да се доохлади. След това добавете останалата вода и лимоновия сок.

2. Портокалова

Продукти: 3 портокала, 1 лимон, 100 г захар, 1½ литра вода.

Приготвяне: Изстискайте сока от цитрусовите плодове. Сипете захарта в тенджера и я допълнете с водата. Разбърквайки, оставете да заври, намалете котлона и гответе още 5-10 минути.

Охладете сиропа и прецедете през цедка. Добавете портокаловия и лимоновия сок, разбъркайте и охладете готовата лимонада.

3. Ягодова

Продукти: 420 г течен мед, 1700 мл вода, 450 г ягоди, 350 мл прясно изцеден лимонов сок, кубчета лед.

Приготвяне: Налейте 500 мл вода при меда и разбийте до гладкост. Прехвърлете ягодите и разтворения мед в блендер. Добавете лимоновия сок и останалата вода и разбъркайте. Изсипете напитката в чаши и сложете кубчета лед.

4. С естрагон

Продукти: 1 връзка естрагон (тарос), 100 г захар, 100 мл вода, 1/2 лимон, 1200 мл газирана вода.

Приготвяне: Естрагонът се разбива в блендер със захарта, добавя се чистата вода и се разбива отново. Сварете сиропа и гответе 3-4 минути. Охладете и прецедете. Добавете лимонов сок и содата.

5. От круши

Продукти: 1 кг круши, 100 мл прясно изцеден лимонов сок, 2,5 литра вода, няколко стръка мента, 1,5 л газирана вода, мед - на вкус;

Приготвяне: Обелете крушите, разрежете ги на две по дължина и ги почистете от семките. Плодовете се заливат с половината лимонов сок и се поставят в тенджера. Добавете чистата вода и мента и оставете да заври. Намалете котлона и оставете крушите да къкрят около 40 минути.

Изхвърлете ментата и прехвърлете плодовете в чиния. Охладете леко течността и добавете меда. Течността трябва да е доста сладка. Охладете и крушите.

Пюрирайте плодовете в блендер и прибавете крушовия сироп, газираната вода и останалия лимонов сок.

6. Джинджифилово-ментова

Продукти: 100 г захар, 1 литър вода, 1 парче джинджифил с размери 2-3 см, 1/2 връзка листа от мента, 250 мл прясно изцеден лимонов сок, кубчета лед.

Приготвяне: Поставете захарта в малка тенджера и добавете 120 мл вода. Гответе на умерен огън, като разбърквате, докато кристалите се разтворят. Поставете едро нарязания обелен джинджифил и листата мента в сиропа, разбъркайте и охладете.

Прецедете сиропа през цедка и добавете останалата вода и лимоновия сок. Сипете напитката в чаши с лед.

7. Бразилска лимонада с кондензирано мляко

Продукти: 4 лайма, 200 г захар, 1400 мл вода, 6 суп. лъж. кондензирано мляко, кубчета лед.

Приготвяне: Отрежете краищата на лаймовете и разделете всеки плод на осем части. С помощта на блендер пасирайте цитрусите, захарта и водата до гладкост. Прецедете получената смес през сито. Разбийте течността заедно с кондензираното мляко. Добавете лед и отново разбийте с блендер.

8. Черешова

Продукти: 100 г череши, 150 мл лимонов сок, 150 г захар, 1 литър газирана вода, кубчета лед.

Приготвяне: Разбийте черешите, лимоновия сок и захарта. Смесете със содата и сервирайте лимонадата с кубчета лед.

9. Малинова

Продукти: 340 г малини, 120 мл вода, 100 г захар, 150 г мед, 240 мл прясно изцеден лимонов сок, 1 литър газирана вода, кубчета лед.

Приготвяне: Пюрирайте малините с блендер и прекарайте сместа през цедка. Разтворете захарта и меда във водата. Добавете прецеденото пюре от горски плодове, цитрусовия сок и газираната вода. Налейте лимонадата в чаши с лед.

10. От босилек

Продукти: 1 лимон, 1 връзка лилав босилек, 150 г захар, 2,5 литра вода, кубчета лед.

Приготвяне: Нарежете лимона на парчета и накъсайте листата босилек. Поставете листата, цитрусите и захарта във вряща вода. Изчакайте отново да заври, дръпнете от котлона и оставете под капак за 15 минути.

Извадете лимона и оставете за още половин час. Прецедете напитката, охладете и налейте в чаши с лед.

11. От праскови

Продукти: 5-6 праскови, ситно настъргана кора от 3 лимона, 250 г захар, 1,5 л вода, 250 мл прясно изцеден лимонов сок, кубчета лед.

Приготвяне: Прасковите се нарязват на ситно и се слагат в тенджера. Добавете лимонената кора, захарта и 500 мл вода. Варете на умерен огън, докато захарта се разтвори и прасковите омекнат.

Смачкайте плодовете и варете още малко, докато леко се сгъстят. Охладете сместа и я прецедете през цедка. Добавете останалата вода и лимоновия сок. Изсипете напитката в чаши с лед.

12. От манго

Продукти: 150 г захар, 1700 мл вода, 2 манго, 2-3 лимона.

Приготвяне: Сварете сироп от захарта и около 250 мл вода. Вари се 3-4 минути и се охлажда. Разбийте пулпата от мангото със 750 мл вода и прецедете. Добавете лимонов сок.

Сипете сиропа и останалата студена вода при мангото (можете да използвате газирана вода).

13. От краставици

Продукти: 1 голяма краставица, 280 мл прясно изцеден лимонов сок, 170 г течен мед, 500 мл вода, 800 мл газирана вода.

Приготвяне: Нарежете краставицата на средни парчета. Разбийте ги с блендер, заедно с лимоновия сок, меда и обикновената вода. Прецедете сместа през цедка и добавете содата.

14. От ананас

Продукти: 1 среден ананас, 100 мл прясно изцеден лимонов сок, 3 суп. лъж. кафява захар, 1200 мл вода, кубчета лед.

Приготвяне: Обелете ананаса и го нарежете на средни парчета. Прехвърлете ананаса, лимоновия сок и захарта в блендер и разбийте до гладкост. Разредете получената смес с вода и добавете лед.

15. От киви

Продукти: 8 средни киви; малко вода, 150 г захар, 180 мл прясно изцеден лимонов сок, 1 литър газирана вода.

Приготвяне: Обелете кивито и нарежете две от тях на малки кубчета. Поставете парчетата във форма за лед, сипете вода и замразете.

Останалите киви пасирайте в блендер и прекарайте през сито. Разтворете захарта в лимоновия сок, добавете плодовото пюре и газираната вода и разбъркайте. Добавете кубчета лед с киви към напитката.

16. С цариградско грозде

Продукти: 350 г цариградско грозде, 3 лимона, 250 г захар, 250 мл вода, 3 стръка мента, 1,5-2 литра газирана вода.

Приготвяне: Нарежете плодовете на две. Изрежете няколко ивици кора от лимоните и изстискайте 100 мл сок. Смесете захарта, плодовете, лимоновия сок, кората, водата и ментата. Гответе 5-10 минути след завиране.

Когато сместа се охлади, смачкайте плодовете и прецедете. Разредете със содата.

17. Лавандулова

Продукти: 1/2 връзка прясна лавандула (цвят) или 1-2 суп. лъж. изсушена, 200 г захар, 1 литър вода, 350 мл прясно изцеден лимонов сок, кубчета лед.

Приготвяне: Покрийте лавандулата със захар и смачкайте с ръце. Залейте с 500 мл гореща вода и разбъркайте, за да се разтвори захарта. Покрийте съда и оставете за 30-40 минути.

Прецедете получения сироп. Добавете лимоновия сок и останалата студена вода. Сипете напитката в чаши с лед.

18. С розмарин

Продукти: 2 литра вода, 2-3 стръка пресен розмарин, 100 г захар, 170 г мед, 300 мл прясно изцеден лимонов сок, кубчета лед.

Приготвяне: Кипнете 500 мл вода в тенджера. Добавете розмарина, намалете котлона и оставете да къкри под капак за 10 минути.

Извадете розмарина и охладете течността. Разтворете в него захарта и меда и охладете. Добавете цитрусовия сок и останалата вода.

Налейте лимонада в чаши с лед.

19. С кондензирано мляко и лимон

Продукти: 250 мл лимонов сок, 200 г кондензирано мляко, 750 мл вода, кубчета лед.

Приготвяне: Смесете сока и млякото, добавете водата и сервирайте с лед.

20. От нар

Продукти: 200 г захар, 1 литър вода, 300 мл прясно изцеден лимонов сок, 500 мл сок от нар, кубчета лед.

Приготвяне: Поставете захарта в малка тенджера и добавете 250 мл вода. Разбърквайки, гответе сиропа, докато кристалите се разтворят. След това го охладете.

Смесете соковете от лимон и нар, останалата вода и сиропа. Ако лимонадата се окаже кисела, просто добавете захар на вкус. Сипете напитката в чаши с лед.