8 невероятно вкусни рецепти

Не само чушки или патладжани може да напълните с различни вкусни плънки, но и домати. Става отлично предястие за вечеря или празнична трапеза.

С чесън и свежи зелени подправки 

Това е идеалната лятна закуска!

Ще ви трябват: 20 чери домата, 250 г крема сирене (или извара), 1 скилидка чесън, 2 суп. лъж. наситнен зелен лук, 8-10 листа босилек, сол на вкус.

Приготвяне: Отрежете горната част на всеки домат, заедно с дръжката, получавате капаче. Внимателно, с помощта на лъжица, издълбайте вътрешността. В отделна купа смесете крема сиренето, смачкания чесън, зеления лук и босилека. Посолява се на вкус и се разбърква добре. С лъжица или сладкарски пош напълнете доматите с плънката.
По желание можете да украсите отгоре с нарязан зелен лук и да поставите капачетата.

С твърдо сирене и чесън 

Леко предястие от домати със зелени подправки и сирене е това, от което се нуждаете за срещи с приятели.

Ще ви трябват: 250 г твърдо сирене или кашкавал, 2 скилидки чесън, 3 суп. лъж. пресен босилек, 1/2 ч. лъж. сол, 1/4 ч. лъж. черен пипер, 1 кг чери домати.

Приготвяне: Кашкавалът се настъргва. В купа смесете настърганото твърдо сирене, пресования чесън, босилек, сол и черен пипер. С остър нож отрежете върховете на доматите и внимателно отстранете вътрешността. Напълнете с готовата плънка.

С моркови 

В тази форма предястието е много удобно за сервиране на градинско парти или на банкет.

Необходими са: 5-6 малки домата, 2-3 моркова, 1-2 скилидки чесън, 50 г белени орехи, 100 г майонеза, магданоз и сол на вкус.

Приготвяне: Отрежете горната част на доматите и внимателно отстранете пулпата и семената. Настържете морковите на ситно ренде, добавете смачкания чесън, смлените орехи, ситно нарязания магданоз и сол, подправете с майонеза и разбъркайте добре всичко. С получената смес напълнете готовите домати.

Зелени домати, пълнени с моркови и чесън 

Предястието от зелени домати трябва да се държи в саламура до пълна готовност и може да се сервира като гарнитура към месни ястия.

Ще ви трябват: зелени домати, моркови, чесън, листа от целина, прясна чушка (количеството на продуктите е произволен), а за саламурата - 1 л вода и 2 суп. лъж. сол.

Приготвяне: За да направите саламурата, разтворете солта във преварена вода, загрейте за кратко и после изчакайте да изстине. Измийте и подсушете зелените домати. Във всеки плод направете кръстосани разрези и в тях поставете тънки резенчета чесън, моркови и чушка. На дъното на подготвен буркан (най-добре да е по-голям, например 1,5 л) се поставят листа от целина, нарязани скилидки чесън и резенчета чушка, отгоре се нареждат доматите и се заливат със саламура. Натиснете доматите и поставете буркана на светло, топло място, за да ферментира. Когато саламурата стане бистра и без мехурчета, доматите са готови. Изсипете саламурата в тенджера, оставете да заври и с нея отново залейте доматите. Покрийте с капак и приберете в хладилника.

Домати със зеле 

Това предястие напомня на салата, само поднасянето му е малко по-интересно.

Ще ви трябват: 5 домата, 500 г бяло зеле, 4 сладки чушки, 5-6 листа зелена салата, магданоз, 1 твърдо сварен жълтък, 1 ч. лъж. горчица, растително масло, оцет и сол на вкус.

Приготвяне: Внимателно отрежете върха на всеки домат, отстранете пулпата. Нарежете издълбаното месо, ако е необходимо, и добавете сол. Зелето и чушките се нарязват на ситно и се смесват с доматената каша и наситнения магданоз. Смачкайте жълтъка с вилица, добавете горчицата, олиото и оцета, разбъркайте добре. Смесете получения сос със зеленчуците, посолете на вкус и напълнете доматите с плънката.

Леко осолени 

Солените домати са готови след два дни.

Ще ви трябват: 4 кг домати, 5-6 чушки, 1-2 люти чушки (по желание), 150 г чесън, връзка и корен целина, връзка магданоз,

за саламурата - 3 л вода, 300 г захар, 100 г сол и 1 чаена чаша 9%-ен оцет.

Подготовка: Прекарайте всички продукти за пълнежа, с изключение на доматите, през месомелачка. Разрежете всеки домат по дължина и внимателно поставете във всеки от получената смес.

Пригответе саламура: Разтворете захарта и солта във вода в тенджера, поставете на котлона да заври, охладете леко и добавете оцет.

Наредете пълнените домати в буркани, напълнете със саламура до ръба на гърлото, притиснете отгоре и оставете за един ден на стайна температура, след което поставете в хладилника. На следващия ден можете да опитате доматите.

С кайма 

Тези домати могат да се сервират като самостоятелно ястие.

Ще ви трябват: 500 г кайма, 1/2 глава лук, 200 г доматено пюре, 100 г варен ориз, любими подправки на вкус.

Подготовка: В тиган, на среден огън, запържете каймата и лука. Отрежете горната част на доматите, отстранете сърцевината и я нарежете. Добавете доматеното пюре, ориза и подправките към пулпата. Поставете в тенджера и оставете да къкри, докато сосът започне да се сгъстява, за около 10 минути. Смесете с каймата и напълнете доматите с плънката.
Поставете пълнените домати в чиния и сервирайте веднага.

Печени на фурна 

Пълнените домати могат да се пекат - ще се получат необичайни и много вкусни.

Ще ви трябват: 8 зрели домата, 1 чаша галета, 1/4 чаша настърган кашкавал, 1,5 суп. лъж. наситнен магданоз, 2 ч. лъж. риган, 1 ч. лъж. розмарин, 1 ч. лъж. мащерка, 60 г масло, сол и черен пипер на вкус.

Подготовка: Загрейте фурната на 190 градуса. Отрежете върховете на доматите и внимателно извадете пулпата. В купа се смесват галета, настъргано сирене, магданоз, риган, розмарин и мащерка (може да използвате и други билки на вкус). Добавете разтопеното масло и разбъркайте, подправете със сол и черен пипер. Напълнете всеки домат с плънката, поставете в тава, покрита с хартия за печене тава и печете 20-25 минути. Оставете ги леко да се охладят и сервирайте.