Италианското селскостопанско производство се е свило миналата година, тъй като производството на вино, плодове и зехтин беше засегнато от екстремни метеорологични явления, свързани с изменението на климата, съобщи Ройтерс, цитирайки националната статистическа агенция ИСТАТ (ISTAT).

Европа претърпя най-горещото си лято от 2000 години през 2023 г. - констатация, базирана отчасти на анализ на дървесни пръстени като и този месец температурите в някои части на континента вече надхвърлиха 40 градуса по Целзий, предаде БТА.

Италианските ферми регистрират 3,9 на сто годишен спад на продукцията си през 2023 г., като при култури като лозя, плодове и маслини понижението е с 11,1 на сто, се казва в изявление на ИСТАТ.

"Тенденциите през годината бяха повлияни от неблагоприятни метеорологични условия в различни периоди, с поредица от екстремни събития, засягащи много култури от първостепенно значение", се посочва в него.

Производството на вино е спаднало с повече от 17 на сто до нивата от 2017 г. поради горещите летни температури, продължили чак до есента, докато производителите на зехтин в централните региони са отбелязали спад на продукцията от необичайно хладни и влажни условия през пролетния сезон на цъфтеж.

Производството на плодове беше затруднено от градушки и пролетни слани, добавя ИСТАТ.

С наближаването на лятото сушата в южната част на Италия и на островите Сицилия и Сардиния вече убива посевите и добитъка, коментира земеделското лоби "Колдирети" (Coldiretti) в изявление миналата седмица.

Италиански фермери се присъединиха към протести в целия Европейски съюз през февруари, за да се противопоставят на ниските цени на продукцията, растящите разходи, евтиния внос и мерките на ЕС, насочени към по-устойчиво земеделие.

Италия беше сред шестте държави, които гласуваха в понеделник срещу водеща политика на ЕС, изискваща от държавите членки да въведат мерки за възстановяване на природата на една пета от своята суша и море до 2030 г.