Въпрос:

Уважаема редакция, бихте ли ми казали как най-лесно и ефективно мога да преместя една хубава лоза на друго място в двора, защото се налага на нейно място да се направи нова постройка към къщата.

А сортът й е много добър и лозницата се развива отлично.

Това ни попита наскоро наша читателка - Соня Джоринска от Монтана.

Отговор:

Когато ви се налага да преместите лоза на ново място, трябва да знаете, че тази задача не е от съвсем най-лесните и безпроблемни за изпълнение, защото става дума все пак за трайно насаждение, което с годините е изградило сериозна коренова система.

На първо място трябва да прецените кое ще е новото място и какви са неговите характеристики – какво е неговото изложение и ще свикне ли растението там.

На второ място трябва

да се подготви много добре

новото легло на лозата

Ако тя е млада, естествено, че преместването ще е много по-лесно и по-безпроблемно, отколкото при многогодишна лозница.

Ако успеете да спазите всички правила, работата ви би трябвало да се увенчае с успех.

Повтаряме, че е важно какво е новото изложение - най-добре е то да е южно, да има добро слънчево огряване, да не се получава никакво течение, а и почвата да е много добре подготвена.

Преди да започнете операцията и да вземете лопатата, трябва да анализирате осъществима ли е новата ви задача, която зависи и от още няколко други важни неща.

Например, не е добре да се пресажда лоза на място, на което е имало отстранен лозов храст. Това заплашва новия обитател с по-лошо развитие и носи риск от пренасяне на заболявания, а и почвени неприятели.

На второ място времето за това пресаждане трябва да е съобразено с фазите на развитие на растението – най-добре е операцията да се направи или в ранна пролет или в средата на късна есен.

Една от най-важните задачи е

да се запази целостта на кореновата система

на лозата, тоест с малки съкращения тя би трябвало да се запази такава, каквато вече е станала. Затова е добре лозницата да се премести и с част от пръстта около корените.

Когато подобно трайно растение се премества, важно е да се запази неговия баланс между надземните и подземните части, което означава да се направи оптимално подрязване на лозата.

Какви са правилата на самото преместване

То трябва да се направи, когато лозата е в относителен покой.

Новото място предварително трябва да бъде добре подготвено. Някъде месец по-рано е редно да се изкопае достатъчно дълбока и широка дупка и почвата в нея добре да се разрохка и да се полее, за да се овлажни. Това е много важно, защото след новото засаждане лозата не трябва да изпитва допълнителен стрес и липса на влага.

След като лозницата е вече преместена, тя се нуждае от повече грижи, което означава по-често поливане, окопаване на почвата, редовно подхранване, както и редовно пръскане срещу болести и вредители.

За да се избегне отслабването на храста от стреса, който все пак е претърпял, добре ще е да не се очаква от него много плод още през първата година на новото място.

Пролетното преместване е за предпочитане пред есенното, особено, ако става дума за районите с по-студен климат. Така през летния период растението ще има време да пусне и нови корени и да се подготви и закали за зимата.

В регионите, които се характеризират със сухо лято обаче, ще е по-добре да преместите лозата през есента, тъй като през летните месеци растението би могло да пострада от сушата и топлината.

Ако много се налага,

преместването би могло да се

извърши и през лятото,

но трябва да се знае, че тогава операцията става доста по-рискова. И при това положение ще е добре кореновата система да се премести с възможно най-много от пръстта, която я заобикаля.

В този случай лозата ще трябва да бъде внимателно предпазена и от парещите слънчеви лъчи.

Ако преместването ще става през пролетта, тогава е добре да се съобразите това да стане преди началото на сокодвижението и набъбването на пъпките.

На следващо място е важно температурата на почвата да е такава, че корените да имат възможност да се пробудят наново и спокойно да започнат да растат. Това се случва, когато земята се затопли до средно +8 оC.

Има един трик, който може да се приложи, за да се активират корените, ако операцията се прави през пролетта. Преди засаждането на растението на новото място, ямата да се полее с гореща вода.

Добре е и след засаждането на новото място

надземната част на главината

да се загърли с пръст,

което до известна степен ще забави растежа на летораслите и листата и ще даде време за възстановяване на кореновата система.

Ако решите да направите операцията в идващата есен, то свършете го седмица – две след листопада. По това време лозата вече е започнала да си почива, но кореновата й система е доста активна. Така лозата ще има време да пусне и нови корени на новото място, преди да настъпят сланите.

Не забравяйте още, че ще трябва да направите много добро укритие на храста за задаващата се зима. Благоприятни в случая ще бъдат и есенните валежи или поливки.

От няколко фактора, които изредихме, зависи успешно да преместите лозата на друго място – съобразете се с тях непременно
От няколко фактора, които изредихме, зависи успешно да преместите лозата на друго място – съобразете се с тях непременно
Преместването на млади две-тригодишни лози е доста по-лесно, отколкото на възрастни
Преместването на млади две-тригодишни лози е доста по-лесно, отколкото на възрастни
При въпросното пресаждането се прави и резитба и лозата не бива да се натоварва с много пъпки
При въпросното пресаждането се прави и резитба и лозата не бива да се натоварва с много пъпки
Добре е при преместването кореновата система да е с възможно повече от пръстта, която е около нея
Добре е при преместването кореновата система да е с възможно повече от пръстта, която е около нея