През юни е първата трева, казват стопаните.  Това е времето на дълга трева и сенокос - за да започнете да редите хамбара за зимата

Сеното е един от най-важните видове фураж за домашните животни (особено говедата). От научна гледна точка сеното е зелена маса, консервирана при влажност 15–17% по традиционен начин (сушене на откоси) или чрез активно проветряване.

Но както във всеки важен въпрос, сенокосът има своите тънкости, които трябва да се знаят и спазват. Поговорката „Коси, коси, докато роси" носи дълбок смисъл: първо, по-лесно е да се работи преди изгрев слънце, няма изпепеляваща жега и второ, тъй като през нощта така наречената точка на растеж на растенията (устицата) е все още затворена, така че влагата (роса, дъжд) не отмива хранителните вещества от растението, тоест при изсушаване сеното ще запази тези вещества и ще бъде по-зелено на цвят, което е показател за висока хранителна стойност.

Първо, възрастта на тревата е важна за качеството на сеното: зърнените култури се прибират, когато стъблото им става кухо и започва разделянето. За бобовите култури индикаторът за готовност е бутонизацията и началото на цъфтежа. И определено трябва да знаете времето за прибиране на реколтата:

  • ако тревата расте с увеличаване на дневната светлина, можете да я косите;
  • когато продължителността на дневните часове започне да намалява, смятайте, че сте закъснели. Тоест до 22 юни първото окосяване на тревата трябва да е основно ожънато.

Имайте предвид, че късните треви (къснозреещ райграс и др.) могат да се косят дори през юли.

Изключително важно е максимално да се съкрати времето от косенето до постигане на оптимална влажност от 15-17%. Това се улеснява чрез въртене и окосяване.

Обръщането е процесът на повторно позициониране на слоевете окосена трева

спрямо студената, влажна почва, за да се насърчи равномерното изсъхване.

При хубаво слънчево време е достатъчен един ден (особено в южните райони) за сушене - просто трябва да го обръщате по-често: рано сутрин го косите, оставяте да изсъхне за около 5 часа, след това го обръщате многократно - и до вечерта можете да получите готово сено.

Навиването ви позволява да събирате няколко откоса в един ред. Факт е, че веднага след косене съдържанието на влага в тревата е 75%. След като тревата изсъхне малко (до 50% влажност), тя придобива такова ценно качество като еластичност: тревата поддържа формата си, издържа на компресия и не се слепва. И когато тревата се събира на рула или бали, топлият въздух преминава през тях,

равномерно изсушава тревата,

но каротинът не се унищожава,

тоест сеното е по-хранително.

При хладно време можете да съхранявате окосената маса при влажност 20–22%, но тогава е препоръчително да извършите принудителна вентилация .

Това може да стане по следния начин: сглобете дървена палета от дъски (така че разстоянието от земята да е няколко см), изкопайте стълбове около нея, опънете между тях верижна мрежа, изградете покрив отгоре (от покривен филц - по-издръжлив е).

Така сеното ще бъде изсушено от вятъра и ще бъде защитено от дъжд и гризачи.