Не ви ли прилича на заглавие на приказка? "Сребърни" цветя...

Е, точно тази приказка мооже да стане реална и то във вашата градина, защото днес ще ви разкажем за едни от най-нестандартните растения със сребърни листа. Те придават контраст в градината, приковават вниманието не с друго, а с листната си маса. Могат да бъдат чудесно допъленение както в цветния бордюр, така и в букет или аранжировка. Навяват асоциация за море, за небе, за романтика.

Готови ли сте?

Калоцефалус  Снимка: 
Източник: Chris Hunkeler, Flickr.com

Снимка: Източник: Chris Hunkeler, Flickr.com

Калоцефалусът е коренно различен от всичко познато. Цъфти в жълто, но не това е най-ценното му качество.

Сещате ли се за сухите кълбообразни клони, които се търкалят в каубойските филми? Е, калоцефалусът прилича на тях, само дето не се търкаля. Растението представлява малко, но силно разклонено храстче с видоизменени сребърносиви листа.

Предпочита изцяло слънчево изложение, но не проявява големи капризи, ако това условие не е изпълнено. Важно е да се полива след умерено, особено, ако се отглежда в контейнер. В преовлажнена почва има голяма опасност от загниване на корените.

Растението се вписва добре в градината, както и в контейнер. Особено ценено е от по-екстравагантните и нестандартно мислещи градинари. Позволява резитби за оформяне, но те рядко се налагат.

Церастиум  Снимка: Dan Keck, Flicr.com

Снимка: Dan Keck, Flicr.com

Сняг посред лято - така може да се опише този красив и нежен многогодишен чаровник.

Церастиумът, наречен още рожец, цъфти в края на пролетта и началото на лятото. Цветовете са многобройни, но за кратко. Листната му маса обаче остава и украсява в сребърни нюанси отредените му площи. Растението образува гъста туфичка с височина не повече от 20 см. и ширина около и над 60 см.

Отглеждането му е доста лесно. Мястото може да е изцяло слънчево или частично засенчено. Изисква умерени поливки и може да мине без подхранване, стига почвата да е богата.

Веднъж засаден рожецът ще се приспособи бързо и ще нараства, превземайки все повече пространство. То е чудесен избор за къща извън града, където хем ще краси градината, хем няма да е в тежест на градинаря. Дори през зимата, той запазва сребърните си листа.

Сенецио 

Още едно разкошно растение, което сякаш е поръсено със свебърен прах от някоя вълшебна фея. Сенециото стои страхотно в градината, в цветна леха или скален кът. Чудесно се чувства и в саксия или по-голям контейнер в комбинация с други растения.

Условие за успешно отглеждане на сенецио е да се осигури достатъчно директна слънчева светлина. Мястото му е на слънце или лека шарена сянка. Височината, която достига е около 20-30 сантиметра. Обикновено не се налагат резитби, но през няколко години е добре да се ореже силно, за да се оформи в компактна форма.

Сенецио е подходящо за оформяне на бордюри и различни фигури в градината, а стои прекрасно и самостоятелно. Намира приложение и във флористиката.

Сантолина 

Сантолината е още една сребърна красавица, която има дори аромат. Той е специфичен и не се дължи на цветовете, а на самите листа. Именно те са най-ценената част на това растение. Структурата им позволява да се се оформя редовно с ножица, да се използва като малък жив плет или друг вид ограничител на зелени и цветни кътчета.

Сантолината се отглежда лесно. Много сходни изисквания има със сенециото. Обича слънце, но се държи добре и на шарена сянка. С водата трябва да се внимава.

Цветовете са жълти помпони, които дълго време греят над сребърната листна маса. След прецъфтяване е добре да се отстранят.