Те са възможност пред намаляващия улов и могат да помогнат за възстановяването на моретата и океаните
В много култури водораслите отдавна се смятат за здравословен и обогатяващ храненето деликатес. Но в условията на недостиг на рибни запаси те се превръщат във важен алтернативен източник на приходи за традиционния риболов и аквакултурите в Европа.
Нашите морета са изправени пред все по-голям натиск от изменението на климата, замърсяването и прекомерния риболов. Тази мрачна реалност застрашава улова и поминъка на безброй рибари.
Могат ли нововъзникващите алтернативи, като отглеждането на водорасли, да помогнат за възстановяването на океаните ни и да осигурят по-устойчиво бъдеще за рибарите? На този въпрос отговаря с примери Eвронюз в партньорство с Европейската комисия.
Чистите води на залива Мълрой в Северозападна Ирландия са идеални за органични аквакултури. Десетки хора отглеждат миди, стриди и сьомга тук, като бившия рибар Джери Галахър.
„Хвърляхме мрежи за сьомга, ловяхме раци, ловяхме омари, тралирахме на дъното и хвърляхме хрилни мрежи", спомня си Джери. Той се насочва към аквакултурите, след като рибните запаси намаляват и традиционният риболов вече не е икономически изгоден.
„Усилията за улов сега са огромни", казва Джери. „Ако сега ми дадете една лодка и ми кажете:
„Това е твоята лодка, отиваш на риболов".
Аз ще ви отговоря:
„Просто си дръж лодката, не бих го направил".
Подводна реколта
Сега дейността на Джери се простира отвъд ракообразните и мидите. В залива Малрой се намира процъфтяващата му ферма за водорасли, която е разположена на десетки хектари. На подводни линии се отглеждат ядливи морски водорасли, като например alaria esculenta, известна още като атлантическо уакаме - добре познат местен вид и традиционна храна в много северноатлантически страни.
Дъщерята на Джери, Лорейн, която е завършила обществено хранене, управлява компанията. Интересът ѝ към потенциалните ползи за здравето на хората от храненето с водорасли, вдъхновен от тенденциите за дълголетие в страни като Япония, я подтиква да започне тази дейност.
„Осъзнах, че тук, в Ирландия, имаме такава невероятна брегова линия", казва Лорейн. „Семейството ми работеше в областта на аквакултурите, така че мозъкът ми започна да тиктака и си казах: мисля, че тук има огромен потенциал с водораслите!"
Сеитбата започва през октомври, а до април водораслите са готови за събиране. Джери Галахър казва, че тази дейност е идеална за хора, които идват от риболова и аквакултурите, тъй като им предлага ценна работа през по-спокойните сезони.
„За хората, които идват от рибарството, това е напълно идеално", подчертава той. „Всички те имат известна страст към морето, умения за работа с въжета, с лодки, с двигатели и други, които са доста важни за ежедневните операции".
Търсенето на морски водорасли расте бързо
Търсенето на морски водорасли расте в цяла Европа, тъй като те все повече се възприемат като част от здравословното хранене. Местни производители на органични продукти като Джери и Лорейн Галахър подчертават ползите за околната среда в сравнение с вноса от чужбина.
Събрани от чистите води на залива Мълрой, тези водорасли могат да се консумират дори сурови.„Абсолютно вкусно е", заявява Лорейн, докато опитва хапка прясно събрани водорасли. „Красива, хрупкава хапка. Много сладко. Солеността на морето. Прекрасно е."
Фирмата на Галахар доставя водорасли за хранително-вкусовата промишленост. Новата ѝ фабрика, разположена в близост до фермата, обработва 300 кг водорасли на час, като ги превръща в сухи люспи. Тези люспи са лесни за съхранение, транспортиране и използване в хранителни продукти.
Такива съоръжения помагат за увеличаване на мащаба на отглеждането на водорасли в Европа, като същевременно създават работни места за хората от традиционните крайбрежни дейности, като риболов и отглеждане на миди. В преработвателната си фабрика в залива Мълрой Лоррейн говори за работа в общността: „С нас работят хора от други сектори на аквакултурата. Мидите имат сезон, който е противоположен на нашия. Това означава, че когато ние сме заети, те са спокойни и обратното. И е чудесно да можем да споделяме тези умения и знания."
Подкрепа за крайбрежните общности
Ирландското правителство подкрепя отглеждането на морски водорасли като устойчив начин за диверсифициране на доходите и подпомагане на крайбрежните общности, които през последните години бяха изправени пред значително намаляване на квотите за риболов.
При посещението си в завода на Галахар министърът на земеделието, храните и морската среда на Ирландия Чарли МакКоналог заяви: „В Ирландия претърпяхме последици от Брекзит. Видях, че 15 % от националната ни квота са загубени за нашия сектор, което е много. А потенциалът на морските водорасли наистина предлага реална възможност тук".
Уникалното положение на Ирландия може да я превърне във водещ производител на морски водорасли в Европейския съюз. Атлантическият океан и Северно море предоставят идеални условия за този развиващ се сектор.
Сега по-голямата част от европейските морски водорасли се събират в диво състояние и често се използват като тор за почвата. Но по крайбрежието се появяват нови ферми за отглеждане на водорасли за хранителни цели, които обещават значително увеличение на производството.
Устойчиво управляваните ферми за морски водорасли не само отглеждат здравословна храна и създават работни места за бивши рибари. Те също така допринасят за възстановяване на здравето на океаните и защитават бреговете от ерозия, като могат да обърнат тенденцията за развитие на крайбрежните икономики в Европа.
Морски дарове за размисъл
На конференция, организирана от The Seaweed Company (Компанията за водорасли) в близкия град Даунингс, ораторите изтъкнаха екологичните предимства на морските водорасли пред традиционното земеделие и обсъдиха необходимостта от рационализиране на нормативната уредба и лицензирането. Както европейската администрация, така и заинтересованите страни от сектора споделят виждането за предстоящ растеж. Сред участниците беше и Феликс Лейнеман, началник на отдел „Сектори на синята икономика, аквакултури и морско пространствено планиране" в ГД „Морско дело и рибарство":
„Европа произвежда 0,2 % от водораслите в света", каза той. „Но всяка година внасяме водорасли на стойност 500 милиона евро. И се очаква това количество да нарасне поради увеличаващото се търсене. Хората искат да се хранят с по-здравословна, по-устойчива храна. И затова е инициативата на ЕС за водораслите, за да увеличим производството в Европа."
„В храните, като хранителна съставка, ще имаме нов живот за водораслите. Производството им ще се разрасне", казва друг участник - Витор Верделхо, генерален мениджър на Европейската асоциация за биомаса от водорасли:
„Това е гаранция, която вече имаме. Има голямо движение, за да имаме други източници на протеини, други източници на влакна", добавя той.
Морските водорасли биха могли частично да заместят месото в обичайните диети. The Seaweed Company предлага на пазара своя собствена смес за месо с 25% съдържание на водорасли. Те твърдят, че това намалява въздействието върху околната среда с една четвърт и повишава хранителната стойност. Стефан Краан, съосновател и главен научен ръководител на компанията, казва, че това е и много гъвкав и обогатяващ продукт:
„Той придава по-добър вкус на храната. Но с водораслите ще внесете и фибри, и особено въглехидрати - сложни въглехидрати, които имат важна функция в червата ви. Така че това е здраве на червата. И след това целият минерален профил, който ще добави към храната ви - основни макро- и микроелементи, например калций и магнезий."
А за бивши рибари като Джери Галахър отглеждането на водорасли предлага начин да продължат страстта на живота си - да работят в морето, като същевременно осигуряват здравословна, местно отгледана храна за повече хора.
„Морските водорасли определено са бъдещето за нас", уверено казва Джери. „Ще произвеждаме все повече и повече видове и ще работим с все повече хора, ще изследваме нови видове, които да отглеждаме, да култивираме. И да, надяваме се, че това ще спаси планетата!"
Колко предприятия произвеждат
водорасли в ЕС?
В Европа морските водорасли се събират традиционно от векове от няколко крайбрежни общности. Днес отрасълът се разраства и все повече предприятия навлизат в тази област.
Графиката по-долу показва броя на предприятията за производство на водорасли в страните от Европейския съюз.
Източник: Научен център на ЕС, 2022 г.



Коментари