Много градинари и ентуасиасти са пробвали да си отгледат цитруси като лимони, мандарини и портокали от семчица. По едно време беше много модерно да си завъдиш авокадо, пак от семе. Пробвано е с всякакви плодове, но малко са онези, които са се сетили да опитат същото с маслина. Ако събуждаме любопитството ви, ето на какво трябва да обърнете внимание.

1. Маслините да са пресни, т.е. да не са преработени или мариновани. Ако ходите на екскурзия до Гърция, наберете си направо от някое дърво.

2. Да са зрели, защото в противен случай зародишът няма да е готов да покълне. Знаете ли каква е разликата между зелената и узрялата маслина? Логично - да, цветът е. Зелените и черните маслини, които ядем са еднакви, единствената разлика е, че на черните е позволено да узреят по естествен път.

3. Трябва да се снабдите с възможно най-много костилки, защото процентът на поникване е нисък.

Маслини могат да се отглеждат навсякъде,

където условията го позволяват. Необходимо е дълго и топло лято и умерени, меки зими, към които нашата страна все повече се доближава (особено някои райони). Обикновено тези растения се размножават чрез резници, защото става много по-бързо и, защото се гарантира индентичност с майчиното растение. Семенното размножаване е за ентусиастите и селекционерите.

Както при семената на повечето дървета, меката плодова обвивка трябва да бъде почистена, а костилките да бъдат подготвени да излязат от покоя си. Семената се събират през есента. Не бива да се използват повредени от вредители или наранени по друг начин маслинки. Най-добре е да се подберат едри, здрави, направо от дървото.

Предупреждаваме!

Не пробвайте суровите маслини на вкус,

защото не са никак приятни. Накиснете ги във вода, за да се отдели по-лесно пулпата. Плуващите се отстраняват. Да постят във водата едно денонощие, за да поомекнат и поемат. След това с клещи се подрязва острия край, без да се чупи цялата костилка и пак се накисват за 24 часа с вода на стайна температура.
Така подготвени, костилките вече могат да се засяват в смеска от равни части пясък и компост. Контейнерите да не са много големи, за да не заемат място, но и да не са малки, че да се наложи бързо пресаждане след поникването.

До поникване температурата се поддържа умерена

– между 16 и 21 оС. Повърхностният слой да е винаги влажен. Поникването ще отнеме около месец-два, ако подготовката и условията са оптимални.

Младите растения изискват слънце до шарена сянка, което пък в съчетание с високи температури, налага и редовни поливки, докато кореновата система се развие добре. Щом отделни коренчета излязат от контейнера е време за пресаждане в по-голям съд.

При благоприятни условия маслинките се изнасят навън. В по-студените райони през зимата се прибират, а в по-топлите може да бъдат засадени направо в двора.