Българското производство на свинско месо се възстановява след дългия период на спад

Зелената сделка намалява конкурентоспособността на европейския свиневъден сектор, а през 2023 г. бележи спад и производството на свинско месо във всички държави-членки на Европейския съюз. Това става ясно от последните доклади на Европейската комисия, които са пълни със статистика и прогнози за развитието на пазарите за основните селскостопански продукти през 2024 г.

Българските свиневъди също гледат с тревога към завишените изисквания за екология и хуманно отношение към животните, към тежката бюрокрация в институциите на ЕС и на родна почва.

„Производството на свинско месо в България се възстановява и леко се увеличава през 2023 г. в сравнение с предходните тежки 2-3 години. Това развитие се дължи на подобрилите се пазарни условия. През последните години производството на свинско месо намаля вследствие на Африканската чума по свинете, пандемията от Covid-19, войната в Украйна, високите цени на фуражите, електричеството и водата", обобщи за „Български фермер" Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ).

По негови думи, въпреки че негативното въздействие на тези фактори вече отслабва, предизвикателствата, заложени от амбициозната Зелена сделка на ЕС, притискат свиневъдите. Това са правилата на ЕС за хуманно отношение към животните, повишаването на изискванията свързани с екологията, Директивата за емисиите от промишлеността.

„Екологичните изисквания на ЕС са определящи за бъдещето на цяла Европа. Към момента се наблюдава повишаване на себестойността на производството, което за Европа означава, че Европейският съюз става все по-неконкурентоспособен към трети страни и губи пазарите си в Китай, Япония, Южна Корея и Австралия, където държави като САЩ и Бразилия увеличават своите пазарни дялове. Ако ЕС продължи да държи на новите по-строги регулации за хуманно отношение, производството ще продължи да има твърде висока себестойност и тези процеси ще се задълбочат, ще се отразят както на производителите, така и на потребителите", посочи Димитър Михайлов.

Положителна тенденция в България

По предварителни данни, през 2023 г. в кланиците в страната са добити 78,6 хил. тона свинско месо - с 4,2% по-малко на годишна база. През първите 8 месеца на годината се отчита намаление на промишленото производство спрямо година по-рано, отразяващо редуцираното поголовие от свине към края на 2022 г., в резултат на рязко повишените разходи за производство след началото на войната в Украйна.

В последните месеци на годината обаче – през септември и декември 2023 г. - добивът на свинско месо в кланиците отбелязва ръст на годишна база, благодарение на нарасналото поголовие вследствие на постепенното понижение на цените на фуражните култури през годината. Положителната тенденция продължава и в началото на 2024 г. По предварителни данни, през януари промишленият добив на свинско месо надхвърля с 2,3% отчетения по същото време на 2023 г.

Вносът намалява

За втора поредна година през 2023 г. се отчита намаление на вноса на свинско месо в България. Общо внесеното количество прясно, охладено и замразено свинско месо е с 3,8% по-малко спрямо предходната година и достига 126 996 тона. Традиционно, вносът е почти изцяло от държави членки на ЕС, като намалението на доставките е свързано с по-ниското производство на свинско месо в Съюза и значителния ръст на цените по вноса средно с около 39% спрямо 2022 г.

Количествата, влезли от Испания, Унгария и Полша нарастват съответно с 13,3%, 15,4% и 16% на годишна база, докато при останалите основни европейски партньори - Германия, Франция, Белгия и Нидерландия - се наблюдава съществен спад на доставките, достигащ до 20,2% за Франция. Вносът на свинско месо от трети страни през годината е в размер на едва 123 тона – с 60,4% по-малко в сравнение с 2022 г., осъществен от Обединеното кралство и Чили.

По-малко доставки за ЕС, но ръст

на износа за трети страни

След отбелязания ръст през предходните две години, през 2023 г. се наблюдава леко намаление на износа на свинско месо от България, предпоставка за което е по-ниското промишлено производство в страната. През 2023 г. на външните пазари са реализирани общо 7 488 тона прясно, охладено и замразено месо от свине. Макар и с 5,3% под миналогодишното, количеството е с близо 18% над отчетеното за 2021 г.

Основни дестинации за българското свинско месо през годината остават държавите членки на ЕС. Пратките за Съюза обаче спадат с 11,5% спрямо 2022 г., до 6 744 тона, при 23% по-висока средна експортна цена. Както и през предходни години най-голям е износът за Гърция с ръст от 21,1% на годишна база. Все пак това не компенсира чувствителното свиване на реализацията в Румъния с 50,8%, Кипър с 95,9% и Италия със 76,2%.

През 2023 г. експортът на свинско месо за трети страни достига 745 тона – над два пъти и половина повече спрямо предходната година, в резултат на близо шесткратното увеличение на пратките за Северна Македония. Количеството, изнесено за Обединеното кралство, намалява с близо 10%.

По-бавен темп на увеличение на цените

През първата половина на 2023 г. цените на различните етапи на реализация на свинско месо в страната запазват тренда си на покачване от 2022 г. под влияние на повишените разходи за производство и намаленото предлагане. От средата до края на 2023 г. се наблюдава забавяне на темпа на увеличение, с тенденция към стабилизиране на стойностите. Средно за годината, изкупната цена на угоени прасета в България бележи ръст от 15,2% на годишна база, до 3,86 лв./кг живо тегло без ДДС. По-сериозно поскъпване е регистрирано при предлагането на едро и на дребно на свинско месо. Средните цени на едро на различните разфасовки за 2023 г. са с между 21,5% и 23,4% по-високи на годишна база. Средногодишната цена на дребно на свински врат нараства с 16,4%, а тази на свински бут – с 21,7%.

Към март 2024 г. средната изкупна цена на угоени прасета е 4,01 лева/кг живо тегло без ДДС или с 5,2% по-висока спрямо отчетената година по-рано, но без промяна спрямо предходния месец. Цените на едро и на дребно също се стабилизират около нивата от месец февруари, като остават по-високи на годишна база. Годишното поскъпване на едро на различните разфасовки е от 2,7% за свинско драно месо до 9,9% за бут с кост, а на дребно – с 8,7% за свински врат и с 9,3% за свински бут.

Промишленият добив намалява в ЕС

Цените на класифицирано трупно свинско месо - клас Е в кланиците в България като цяло следват тенденция, сходна с тази в останалите страни от ЕС, но се движат над средното ниво за ЕС. По данни на Европейската комисия, през 2023 г. се наблюдава чувствително нарастване на цените на свинското месо в ЕС, главен фактор за което е пониженото производство за втора поредна година в рамките на Съюза. Намалението на разплодните стада и разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в някои държави членки също оказва ограничаващо влияние върху сектора, въпреки спада на цените на фуражите. През 2023 г. производството на свинско месо в кланиците в ЕС се свива с 6,7% на годишна база, до 20,6 млн. тона, което е най-ниското ниво от 10 години насам. Във всички държави членки се отчита редуциране на промишления добив спрямо 2022 г., вариращо от 1,3% в Румъния до 19,9% в Дания.

Цените на свинското месо

След покачване през първото полугодие, през втората половина на 2023 г. цените на свинското месо в ЕС отбелязват постепенно понижение, отразявайки по-ниските цени на фуражите. Все пак, стойностите продължават да се движат над нивата отпреди една година. Средната цена на класифицирано трупно свинско месо - клас Е за ЕС през 2023 г. нараства с 23,7% на годишна база, до 227,70 евро/100 кг без ДДС (4,45 лв./кг). Във всички държави членки е налице годишно поскъпване, достигащо до 32,7% в Латвия.

В България цената достига 267,60 евро/100 кг без ДДС (5,23 лв./кг), което е увеличение от 29,7%. В началото на 2024 г. се наблюдава известна корекция на цените в ЕС в посока нагоре. Към февруари 2024 г. средната цена на класифицирано трупно свинско месо - клас Е за ЕС е 207,52 евро/100 кг без ДДС (4,06 лв./кг) - с 1,1% над нивото от предходния месец, но с 4,6% по-ниска на годишна база. По държави членки, стойностите се движат в широкия диапазон от 176,31 евро/100 кг (3,45 лв./кг) в Нидерландия до 255,16 евро/100 кг (4,99 лв./кг) в Кипър.

Средната цена на този клас свинско месо в България за февруари 2024 г. е 253,85 евро/100 кг без ДДС (4,96 лв./кг), с 1,9% по-ниска спрямо отчетената година по-рано и с 22,3% над средната за ЕС. Този тип информация не е толкова представителна за българския пазар, тъй като цените, докладвани на Европейската комисия, се отнасят за парени трупове, докато в България преобладава предлагането на драно свинско месо. През следващите няколко месеца се очаква цените на свинско месо в България да продължат да се движат малко над нивата отпреди една година, като ще зависят основно от развитието на цените на фуражите и конюнктурата на европейския пазар.