На полетата, където фермерите са внесли торовете на няколко пъти, и са спазили другите добри практики, пшеницата ще достигне потенциала си

Ваня ВЕЛИНСКА

Дъждовете, които земеделците чакаха с месеци, станаха факт. Безспорно те са силата, която преобърна картината по полетата в цялата страна. Със сигурност в отделните райони, както и в различните месторастения ситуацията не е еднаква. Като цяло обаче състоянието на пшеницата е много добро, респективно и на ечемика. И ако до жътва, която се очаква да започне в началото на юни, не се случат някакви катаклизми, то производствените резултати трябва да са доста добри, а на места и отлични.

С оптимизъм гледат към предстоящата реколта земеделските производители от района на Плевен. Полетата с есенници се развиват оптимално, което е предпоставка за едни добри добиви.

Пшеницата и ечемикът са перфектни, казва агроном Анита Гешевска, земеделски и семепроизводител. И такова е състоянието на есенниците при повечето колеги в райони. Ако условията са благоприятни до жътва, то на много полета може да се достигне потенциала на сортовете. Разбира се, на жътва ще видим.

И в района на Плевен, както и на повечето места в страната кампанията започна при тежки условия. А кратката ретроспекция е, че доскоро вегетацията на есенниците беше съпътствана от тежка суша.

Липсата на влага затрудни поникването на растенията, отрази се сериозно и на по-нататъшното им развитие. Повечето от посевите братиха чак през пролетта. А на места, където пшеницата беше братила през есента, вследствие на сухата и безснежна зима, след възобновяване на вегетацията, част от братята изсъхната.

В началото на пролетта земеделците в Плевенско, а и не само, имаха много притеснения, тъй като есента беше суха, зимата – почти без валежи и сняг, казва агроном Евелина Маринова. Положението почти достигна критични нива. В един момент паднаха малко дъждове и по-далновидните земеделци внесоха малко торове.

"Тази година ми прави впечатление, че повечето фермери торят на няколко части, а не като в предходни години – да внесат тора наведнъж. Тази практика с по малко храна, която се дава с всеки дъжд показва, че е изключително успешна, тъй като хранителните елементи се усвояват от растенията без да се губят или отмиват. Затова и посевите в момента са в добро състояние", обясни агр. Маринова.

И ако към момента към есенниците се гледа с оптимизъм, то при пролетниците е все още рано за такъв. Картината и при слънчогледа, и при царевицата е много шарена. Има посеви, които доста са напреднали в развитието си, а други са съвсем в началото на вегетацията.

Няколко са проблемите, които съпътстват пролетните култури. И те не са само следствие на неблагоприятни природни условия. Сред много сериозните е липсата на решения за контрол на почвените вредители. Продуктите за растителна защита, които доскоро се използваха за тях, вече са забранени, а няма нови.

Земеделците, а и фирмите от агроиндустрията с право недоволстват. Защото е много лесно нещо да се забрани, но когато не се предлага алтернатива, става дума за безотговорност на институциите. Знае се, че за създаването на нови продукти се изисква десетилетие работа.

Още за предстоящата реколта четете в новия брой на в. "Български фермер" от 27 май-2 юни